Könnygáz és villanógránát a görög-török határon

A görög határrendészet könnygázzal és villanógránátokkal akadályozta meg szerda éjjel, hogy a határon összegyűlt több száz illegális bevándorló Törökországból Görögországba jusson.

Forrás: MTI2020. 03. 04. 11:44
null
Edirne, 2020. március 4. A görög-török határ török oldalán gyülekezõ illegális bevándorlók összecsapnak a görög rohamrendõrökkel Edirnében 2020. március 4-én. A török kormány február 28-án közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az Európai Unióba igyekvõ migránsokat, és megnyitja a határokat elõttük. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok elmondták, hogy szombat reggel és kedd délután között 27 832 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje a görög-török határt. Kétszázhúsz embert őrizetbe vettek.

A görög haditengerészet hajót küldött Leszboszra, amely fedélzetére veszi az újonnan érkező migránsokat, majd a görög szárazföldön található zárt táborokba szállítja őket. Innen várhatólag gyorsan visszatoloncolják őket – mondta el a parti őrség egyik tisztje. A görög szigeteket százak vették célba.

Fotó: MTI

Leszbosz, Híosz, Kósz, Számosz és Lérosz néhány ezer férőhelyes táborai túlzsúfoltak, tízezrek élnek bennük nyomorúságos körülmények között, miközben fogytán a helyi lakosság türelme.

Törökország a múlt héten bejelentette, hogy többé nem állja útját az Európába igyekvőknek annak ellenére, hogy az Európai Unióval kötött 2016-os menekültügyi egyezményben ígéretet tett erre 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatásért cserébe. Törökországban jelenleg több mint 3,5 millió szíriai menekült él, és sokan menekültek oda Ázsia más részeiből, valamint Afrikából.

Ankara bejelentésére Görögország határai megerősítésével reagált. Az athéni kormány egyúttal jelezte: egy hónapig felfüggeszti a menedékkérelmek befogadását, és a következő időszakban érkező migránsokat gyorsított eljárásban kiutasítja Görögország területéről. A kabinet közvetlen nemzetbiztonsági fenyegetésként értékelte a helyzetet, és azzal vádolta a török kormányt, hogy aktívan segíti a migránsok eljutását a határhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.