Könnygázt vetett be a görög rendőrség a követelődző migránsok ellen

Az illegális bevándorlók Leszboszon azt követelik a hatóságoktól, hogy azonnal szállítsák őket a görög szárazföldre, majd osszák szét őket az európai uniós tagállamok között.

Forrás: MTI2020. 02. 03. 14:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy kétezer migráns indult útnak hétfőn a görögországi Leszboszon található, túlzsúfolt móriai táborból a sziget központja, Mitilíni felé.

Útközben a „Szabadság, szabadság!” jelszót skandálták. Azt követelik a görög hatóságoktól, hogy azonnal szállítsák őket a görög szárazföldre, majd osszák szét őket az európai uniós tagállamok között.

A rendőrség többször felszólította a vonulókat, hogy forduljanak vissza a táborba, majd könnygázt vetett be – számolt be róla az ERT görög állami rádióadó.

A migránsok közül sokan attól tartanak, hogy Athén visszaküldi őket Törökországba vagy a hazájukba.

A konzervatív görög kormány az elmúlt időszakban felgyorsította a menedékjogi kérelmek elbírálását, és bejelentette, hogy 1200 új határrendőrt küld a görög-török határon található Marica (Évrosz) folyóhoz, valamint az égei-tengeri görög szigetekre. A kabinet azt tervezi, hogy 2020 nyaráig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelentősen nőtt a Törökországból Görögország felé igyekvő migránsok száma. Míg 2018-ban alig több mint 50 ezren érkeztek illegális úton Görögországba, 2019-ben számuk már 74 600 volt. A főbiztosság adatai szerint az év eleje óta naponta átlagosan százan kelnek át Törökországból a görög szigetekre, ahol több mint 41 ezer migráns él. Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz táborai túlzsúfoltak, és a helyi lakosság tüntetésekkel adott hangot elégedetlenségének. Az összesen 2840 férőhelyes móriai táborban és környékén például több mint 19 ezer embert szállásoltak el, köztük sok kiskorút.

Eközben a ciprusi hatóságok 80 migránsra bukkantak a sziget keleti partjainak közelében. Hajójukat egy rendőrségi csónak kísérte be Larnaca kikötőjébe – értesült az RIK ciprusi állami rádióadó. A hatóságok úgy vélik, hogy Szíriából vagy Libanonból indulhattak útnak.

Rendőrségi adatok szerint a múlt évben körülbelül tízezer migránst tartóztattak fel a sziget közelében. 2016-ban még 2936 volt számuk, 2017-ben 4582, 2018-ban pedig már 7761. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök az Európai Unió segítségét kérte az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.