Konzervatív előny a finisben

Boris Johnson és a Konzervatív Párt magabiztos előnyét mutatják a nagy-britanniai választást megelőző felmérések. A kampány utolsó napjaiban a terrorizmus és a bevándorlás a slágertéma. 

2019. 12. 09. 7:17
Britain's Chancellor of the Exchequer Sajid Javid and Britain's Prime Minister Boris Johnson and Britain's Leader of the House of Lords Natalie Evans speak to a callers at the Conservative Campaign Headquarters Call Centre in central London
A magabiztos előny ellenére Boris Johnson és csapata a kampány utolsó napjaiban sem pihent Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó napjaihoz ékezett a nagy-britanniai választási kampány. A friss felmérések szerint kisebb csoda kellene ahhoz, hogy a csütörtöki voksoláson ne a jelenleg is kormányzó Konzervatív Párt arasson győzelmet: az Ipsos Mori kutató tizenkettő, a Panelbase friss elemzése pedig tíz százalékpontra becsüli a konzervatívok előnyét az ellenzéki Munkáspárthoz képest. A Boris Johnson vezette pártnak a Savanta ComRes közvélemény-kutató viszont „csak” nyolc százalékpontos előnyt jósol – ez gyakorlatilag nem lenne elég ahhoz, hogy a konzervatívok megszerezzék a többséget a londoni alsóházban, így biztosan véghezvigyék a brexitet jövő év január 31-én. A kutatásoknak idén amiatt is kiemelt szerep jut, mert a 2017-es parlamenti választás alkalmával nem igazán sikerült felmérni az erőviszonyokat, így történhetett meg, hogy az akkor még Theresa May vezette Konzervatív Párt a vártnál lényegesen rosszabbul szerepelt, és végül csak kisebbségi kormányt tudott alakítani. Utóbbi tény ellehetetlenítette a brexit levezénylését is: a miniszterelnök brexitalkuját háromszor is leszavazta a törvényhozás, a kilépés időpontját pedig – csak May miniszterelnöksége idején – kétszer is elhalasztották.

A magabiztos előny ellenére Boris Johnson és csapata a kampány utolsó napjaiban sem pihent
Fotó: Reuters

Boris Johnson ezt a patthelyzetet szeretné feloldani a potenciális választási győzelemmel. A Jeremy Corbynnal folytatott, péntek esti televíziós vitáján is próbált kristálytiszta képet vázolni a szigetország jövőjéről. Mint mondta, a konzervatívok diadala bebetonozná a január 31-i brexitet, így mielőbb más, lényeges politikai kérdésekre lehetne összpontosítani. – Az emberek már tovább szeretnének lépni – hangoztatta a vita során több alkalommal, majd azt ajánlotta a Munkáspárt vezetőjének figyelmébe: úgy nem lehet kiléptetni a szigetországot az Európai Unióból, ha a kormány első embere nem kilépéspárti. A vitán szóba került a másfél héttel ezelőtti londoni terrortámadás is, amelynek kapcsán a vita moderátora azt firtatta, hogy a választási kampány közepette valóban átpolitizálták-e a merényletet. Johnson és Corbyn egyaránt visszautasították a felvetést. A miniszterelnök pedig ismét szorgalmazta, hogy a súlyos bűncselekmények elkövetői – így a potenciális terroristák – ne szabadulhassanak idő előtt a fogságból.

A kampány utolsó napjaiban a szigetország leendő bevándorlási rendszere is középpontba került. Boris Johnson vasárnap a Sky News hírcsatorna reggeli műsorában vázolta, hogy a konzervatív választási győzelmet egy ausztrál típusú, pontozásos migrációs mechanizmus követheti. Elmondása szerint ez szükségszerűen csökkentené a szigetországba érkező bevándorlók számát. – Nem vagyok ellensége a bevándorlásnak – fogalmazott, hozzátéve: az ellenőrizhetetlen migrációt viszont szeretné ellehetetleníteni. A Munkáspártot egyúttal azzal vádolta, hogy a párt a korlátok nélküli bevándorlásban érdekelt. Jeremy Corbyn nemrég a BBC-nek valóban arról beszélt: hatalomra jutása esetén jelentős mértékben érvényben maradna az uniós mozgásszabadság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.