Az egyetemisták utazási kedvezményét is korlátozná a román kormány

A román kormány korlátozni akarja az úgynevezett különleges nyugdíjakat és az egyetemisták vasúti utazási kedvezményeit.

Forrás: MTI2019. 07. 15. 18:59
null
Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter jelentette be, aki egyben a nagyobbik román kormányzó erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke. A PSD országos ügyvezető testülete hétfőn ülésezett, amelyen egyebek mellett az idei költségvetés-kiegészítés volt terítéken. A román média korábban megírta, hogy Teodorovici mintegy 7 milliárd lejt (483 milliárd forint) kell előteremtsen ahhoz, hogy év végén az államháztartási hiány ne haladja meg a GDP-arányos 2,76 százalékot, amennyit a kormány vállalt.

Teodorovici a bejelentett intézkedésekkel megtakarítást akar elérni. Elmondta, hogy a speciális nyugdíjak esetében bevezetik a szolidaritási adót, ami azt jelenti, hogy 10 ezer lejre korlátozzák a kiemelt nyugdíjakat, így az ezen az összegen felüli juttatást az állam visszatartja szolidaritási adóként.

Romániában a bírák és ügyészek különleges nyugdíja átlagban eléri 18.180 lejt (1,2 millió forint), míg a sima átlagnyugdíj 1227 lej (82 ezer forint). Ilyen kiemelt öregségi járandóságra jogosultak még többek között a katonák, a titkosszolgálat alkalmazottai, a belügyminisztérium alkalmazottai, a diplomaták és a diplomáciai kirendeltségeken dolgozók, a törvényhozók, a parlament és a bíróságok kisegítő személyzete, valamint a pilóták.

Emellett a kormány azt is javasolja, hogy a diákok ne utazhassanak korlátlanul ingyen a vasúton, hanem korlátozzák az utazások számát, vezessék be ismét a 26 év korhatárt, ameddig igénybe vehető a kedvezmény, illetve csak a vizsgáikat sikeresen letevő diákok élhessenek a kedvezménnyel. Az egyetemi hallgatók korlátlan számú ingyenes utazását a jelenlegi kormány tette lehetővé 2017-ben, majd eltörölte a 26 éves korhatárt is arra hivatkozva, hogy ez diszkriminatív.

A miniszter közölte, hogy a végső döntést mindkét esetben a parlamentnek kell meghoznia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.