Kormányfői vizit Ungváron

Denisz Smihal beiktatta Olekszij Petrovot a soknemzetiségű Kárpátalja kormányzói hivatalának élére.

2020. 04. 23. 18:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hét leforgása alatt Volodimir Zelenszkij ukrán államfő után Denisz Smihal miniszterelnök is Kárpátaljára látogatott.

A kormányfő csütörtöki látogatása során pótolta azt, amit az elnök egy hete elmulasztott: beiktatta Olekszij Petrov titkosszolgálati vezérőrnagyot a soknemzetiségű Kárpátalja kormányzói hivatalának élére. Eredetileg egy héttel korábban Zelenszkijnek kellett volna ezt megtennie, de akkor porszem került a gépezetbe. Történt, hogy éppen letartóztatták Valerij Sajtanov tábornokot, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) Alfa különleges egységének volt parancsnokát, akit azzal vádolnak, hogy az orosz kémszolgálat beszervezte őt. Az új kárpátaljai kormányzójelölt pedig úgy került képbe, hogy éveken át, egészen 2016-ig a lefülelt tábornok helyetteseként tevékenykedett.

Később Petrovot az SZBU kémelhárítási főnökének nevezték ki, ezt a posztot Petro Porosenko korábbi elnök idején töltötte be két éven át, 2017-től 2019 augusztusáig. És éppen ez az, ami aggodalommal töltheti el a kárpátaljai magyar közösséget, merthogy pont az említett időszakban járatták csúcspontjára – nem ritkán titkosszolgálati módszerekkel – a helyi magyar kisebbség elleni vegzálásokat, a megfélemlítő és lejárató szándékú szervezett akciókat.

Ami Denisz Smihal további kárpátaljai programját illeti, járt a csapi ukrán–magyar határátkelőn, ahol sürgette a még 1996-ban épült Tisza-híd teljes rekonstrukcióját vagy egy új építését. Az egészségügyi miniszter társaságában felkereste a kárpátaljai klinikai kórházat, ahol elkülönített részlegen kezelik a koronavírussal fertőzötteket.

Ukrajnában tegnap meghaladta a 7 ezret a fertőzöttek száma, egyetlen nap leforgása alatt közel 600 embernél mutatták ki a Covid-19 kórokozóját, ami az eddigi legnagyobb napi esetszám. Eddig 187 személy halálát írják a koronavírus rovására.

Ungvári sajtóértekezletén a kormányfő hatásosnak nevezte az eddigi korlátozó intézkedéseket, s kifejtette, csak több ütemben, fokozatosan tér majd vissza az élet a régi, megszokott kerékvágásba. Kiemelte, az exportra termelő vállalatok nem álltak le, az emberek 70 százaléka továbbra is bejár a munkahelyére. Ugyanakkor elismerte azt is, a válság következtében több százezer munkahely szűnik meg. Egy friss felmérés szerint a világjárvány megfékezése érdekében foganatosított korlátozások következtében az ukrán lakosság 90 százalékának romlott az anyagi helyzete. A válaszadók 45 százalékának elfogyott a megtakarítása.

A megkérdezettek harmadának legfeljebb még egy hónapra elegendő a tartaléka.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.