Kormánykatonák haltak meg egy újabb tálib támadásban Afganisztánban

Legalább 10 afgán kormánykatona életét veszítette egy péntek esti pokolgépes támadásban, majd az azt követő tűzharcban a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – közölte egy helyi afgán kormányzati tisztségviselő szombaton.

Forrás: MTI2019. 12. 28. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támadók először robbantásos merényletet hajtottak végre a hadsereg egyik ellenőrző pontja ellen, majd egyórás tűzpárbajt vívtak a katonákkal – közölte Omar Zvak, a tartományi kormányzó szóvivője. A bázist 18 katona védte, legkevesebb tízen közülük meghaltak, négyen megsebesültek, de a többi négy hősies küzdelemben visszaverte a támadást – mondta el a szóvivő.

Kvari Juszuf Ahmadi tálib szóvivő a lázadó szervezet nevében jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, és azt is közölte, hogy a támadók fegyvereket és lőszert is zsákmányoltak. A tálib felkelők jelenléte erős Hilmend tartományban, különösen Sangin körzetben, ahol a rajtaütés történt.

A tálibok az elmúlt napokban több támadást követtek el az afgán hadsereg támaszpontjai és ellenőrző pontjai ellen szerte az országban. A lázadók jelenleg ellenőrzésük vagy uralmuk alatt tartják gyakorlatilag Afganisztán területének felét. Szinte naponta követnek el merényleteket afgán és amerikai katonák és afgán kormányzati tisztségviselők ellen, miközben béketárgyalásokat folytatnak egy amerikai megbízottal a 18 éve tartó konfliktus, az Egyesült Államok leghosszabb háborúja lezárásáról. A tűzpárbajokban vagy a lázadók által az utak mentén elhelyezett pokolgépek robbanásában rengeteg civil is életét vesztette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.