Kormánykeringő Ukrajnában

Új kormányfője van Ukrajnának, jelentős átalakítás történt a kabineten belül is, de több tárca – például a kárpátaljai magyarság szempontjából sem mellékes oktatási – ideiglenesen betöltetlen maradt. Kérdéses, a kormánycsere hozhat-e érdemi változást az ország lakosai számára.

2020. 03. 04. 20:41
HONCSARUK, Olekszij
Kijev, 2020. március 4. Denisz Smihal eddigi ukrán miniszterelnök-helyettes a parlament kijevi üléstermében 2020. március 4-én, miután a képviselõk jóváhagyták kinevezését kormányfõvé a távozó Olekszij Honcsaruk helyére. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kijevi parlament szerdai rendkívüli ülésszakát személyesen az államfő kezdeményezte még a múlt hét folyamán. Már akkor felmerült, távozni fog Olekszij Honcsaruk miniszterelnök, aki tavaly augusztus vége óta állt a kabinet élén. Ez meg is történt. Elődjeihez hasonlóan Honcsaruknak sem sikerült csodát tennie, semmivel sem szorult vissza a korrupció, a gazdaság egy helyben toporog, az árnyékgazdaság gyarapszik, a költségvetési bevételek nem teljesülnek.

Olekszij Honcsaruk egyszer már felajánlotta a lemondását, de akkor Volodimir Zelenszkij megkegyelmezett neki. Az előzményekhez tartozik, hogy néhány hete kiszivárgott egy hangfelvétel, amin a most menesztett kormányfő elismeri, nem ért a gazdasági kérdésekhez, s negatív színben fogalmazott meg véleményt az elnökről is. Az azóta sem tisztázódott, ki és milyen célból hallgatta le a miniszterelnök dolgozószobáját.

Elképzelhető, hogy Honcsaruk akkori kijelentései is szerepet játszottak mostani felmentésében. Mások szerint ez az egész kormányátalakítás csak figyelemelterelés a valódi problémákról, célja gátat szabni, vagy legalábbis mérsékelni a Zelenszkijjel szembeni bizalomvesztést. Szakértők arra világítanak rá, hogy az új kabinetben több olyan személy is feltűnik, aki már Viktor Janukovics egykori elnök idején is magas állami posztban volt.

Olekszij Honcsarukot nagy többséggel, 353 vokssal menesztette a parlament, utódját, a 44 éves Denisz Smihalt 291 szavazattal választották meg. A február óta már kormányfő-helyettesként tevékenykedő Smihalt kapcsolatba hozzák Ukrajna leggazdagabb oligarchájával, Rinat Ahmetovval, akinek egykoron egyik erőművét irányította.

Az ukrán-magyar kapcsolatok vonatkozásában fontos lehet, hogy az új külügyminiszter Dmitro Kuleba eddigi eurointegrációs ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes lett, míg az ő posztját Vadim Prisztajko, a korábbi külügyminiszter foglalta el, azaz egyszerűen csak helyet cseréltek. Néhány tárcavezető eleve a helyén maradhatott, köztük Arszen Avakov belügyminiszter, akit ma már az egyik legbefolyásosabb ukrán politikusként tartanak számon.

Az év elején Zelenszkij már lecserélte elnöki hivatalának fejét. Andrij Bohdan helyét Andrij Jermak foglalta el. Honcsaruk távozása pedig keretbe foglalja a legmagasabb szinten elindított személyi változásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.