Kormánypárti győzelemre számítanak

Az európai sajtó és kutatók szintén a magyar kormánypártok fölényes győzelmét valószínűsítették az utolsó mandátumbecslésekben.

2019. 05. 26. 8:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai sajtó és kutatók szintén a magyar kormánypártok fölényes győzelmét valószínűsítették az utolsó mandátumbecslésekben. A bécsi székhelyű Europe Elects választási elemző ötvenöt százalékra becsülte a Fidesz támogatottságát, ami szerintük tizenhárom képviselői helyre lehet elég az Európai Parlamentben (EP). Mint írták, akárcsak 2014-ben, idén is nagy a valószínűsége, hogy a nagyobbik magyar kormánypárt népességarányosan az egyik legerősebb eredményt éri el a kontinensen.

A Fidesz-KDNP választási plakátja
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Europe Elects 2-2 mandátumot jósolt a Demokratikus Koalíciónak, illetve az MSZP-Párbeszédnek, míg elemzésük szerint a Jobbik eggyel csökkentheti a mandátumainak számát, és két képviselőt delegálhat majd az EP-be. Az elemző szerint az LMP idén nem éri el a bejutáshoz szükséges szavazatszámot, viszont a Momentum újoncként egy fővel képviseltetheti majd magát az uniós testületben.

A Europe Elects Magyarországra vonatkozó elemzésében idézte a brit Financial Times, illetve a brüsszeli Politico becsléseit is. Előbbi a hazánknak rendelkezésre álló 21 EP-mandátumból – a jelenlegivel megegyező – tizenkettő képviselői helyet jósolt a Fidesznek, utóbbi pedig eggyel többet, tizenhármat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.