Kormánypárti siker Dél-Afrikában

Magyar Nemzet
2019. 05. 13. 13:39
Supporters of President Cyril Ramaphosa's ruling African National Congress (ANC) celebrate election results at a rally in Johannesburg
SAFRICA-ELECTION/ANC Fotó: Mike Hutchings
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombaton közzétett végleges eredmények szerint a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyerte a Dél-afrikai Köztársaságban a múlt héten tartott választásokat.

Bár a párt a szavazatok 57,5 százalékát szerezte meg, ez a legalacsonyabb voksarány, amellyel választást nyert, írta a távirati iroda.

Az ANC fő kihívója, a Demokratikus Szövetség a voksok 20,8 százalékát gyűjtötte össze.

A radikális baloldali Gazdasági Szabadságharcosok 10,8 százalékával közel kétszer annyi szavazatot szerzett, mint a legutóbbi, 2014-es voksoláson.

Az országot az 1994-es választások óta az apartheidrendszer végét előidéző ANC irányítja.

A párt hírnevét ugyanakkor megtépázta a párt és az ország volt elnökét, Jacob Zumát övező korrupciós botrány.

Zuma utódja, Cyril Ramaphosa jelenlegi elnök „új hajnalt” ígért a politikai korrupcióba belefáradt polgároknak, egyúttal fogadkozva: ismét méltóvá teszik az ANC-t az első teljesen demokratikusan megválasztott elnök, a rasszista apartheidrendszer elleni harc hőse, Nelson Mandela örökségére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.