Kormányra készül, három tárcát céloz meg az RMDSZ

A tragikus kórháztűz aligha lesz hatással a közelgő romániai választásokra.

KELEMEN Hunor
Kolozsvr, 2019. februr 23. Kelemen Hunor, a Romniai Magyar Demokrata Szvetsg (RMDSZ) elnke beszl a prt kolozsvri kongresszusn 2019. februr 23-n. A kldttek jravlasztottk Kelemen Hunort a szvetsg elnkv. MTI/Bir Istvn Fotó: MTI/Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két héttel a romániai parlamenti választások előtt a felmérések továbbra is a jelenleg kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) győzelmét jelzik, de a jobbközép formáció és a második helyre jósolt szociáldemokraták közötti különbség csökken. A fogadóirodák szakértői szerint 31 százalékkal nyeri meg a december 6-i megméretést a PNL, és 28 százalékos támogatással fut be másodikként a Szociáldemokrata Párt (PSD). A két nagy pártot a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) követi 17 százalékkal. Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépi még a balközép Pro Románia Párt, valamint a nacionalista Népi Mozgalom Pártja (PMP), 7-7 százalékos eredménnyel.

Az Adevarul című bukaresti napilap értesülései szerint az RMDSZ a kulturális,

a környezetvédelmi és az egészségügyi tárca vezetését célozza meg abban az esetben, ha része lesz a választások utáni hatalmi koalíciónak.

A kultúráért felelős minisztériumot Kelemen Hunor pártelnök vagy Hegedüs Csilla irányítaná. A lap úgy tudja, hogy a Ludovic Orban kormányfőhöz közel álló PNL-s politikusok leginkább egy „vegytiszta” PNL-kabinetet szeretnének, amely mögött – a PNL-hez hasonlóan – az Európai Néppártot erősítő PMP és RMDSZ, illetve az alanyi jogon parlamenti mandátumot szerző nemzetiségi képviselő teremtene többséget. Klaus Johannis államfő viszont inkább egy stabil támogatottságú koalíciót szeretne, amelynek az USR is része.

Lesz-e érezhető kihatása a kampányra, az eredményekre az eddig tizenegy halálos áldozattal járó, november 15-i karácsonkői (Piatra Neamț) kórházi tűzvésznek, felelősségre vonják-e a szavazók a PNL-kormányt? – kérdezte lapunk Illyés Gergelytől, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársától.

Elégett ágy a moldvai Karácsonkő (Piatra Neamț) kórházának intenzív osztályán pusztító tűz után. A koronavírus-fertőzéses betegeket gyógyító kórházban tíz ember életét vesztette, hét pedig életveszélyes sérülést szenvedett
Fotó: MTI/AP/Exploziv TV Neamț

– A kampány a járványkezelésről szól, az összes párt ezt a kérdést állította középpontba, egész egyszerűen azért, mert az embereket érthető módon semmi sem foglalkoztatja jobban ennél a kérdésnél.

A tűzesetet politikai értelemben olyan eseménynek tartom, amely nem alkalmas rá, hogy megváltoztassa az emberek politikai opcióit, inkább a táborok megerősítésére szolgálhat

– hangsúlyozta a politológus. Úgy látja, a felelősség kérdése – ha azt nem jogi értelemben vizsgáljuk – relatív. A bukaresti kormány támogatói szerint nem felelős a kormány, mert hosszú évek óta rosszak a körülmények a kórházakban, a kabinet ellenzői szerint pedig igen, mert mindig a hivatalban levő kormányzat a felelős – mondta Illyés Gergely.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.