Koronavírus: a felnőtt brit lakosság felét már beoltották

A célkitűzés az, hogy július végére minden felnőtt megkapja az oltásnak legalább az első adagját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 20. 16:30
JOHNSON, Boris
London, 2021. március 19. Boris Johnson brit miniszterelnök, miután megkapta az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának elsõ dózisát a londoni St. Thomas' Kórházban 2021. március 19-én. MTI/AP/Pool/Frank Augstein Fotó: Frank Augstein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia felnőtt lakosságának a fele már megkapta a koronavírus elleni oltást – közölte szombaton Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Hancock a Twitteren megjelent bejegyzésében közölte azt is, hogy az előző 24 órában többen részesültek a vakcinában, mint a december 8-án kezdődött nagy-britanniai oltási kampány bármelyik eddigi napján.

A miniszter számszerűen nem részletezte a legfrissebb oltási adatokat. A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint azonban Nagy-Britanniának jelenleg hozzávetőleg 52,7 millió felnőtt lakója van, így Hancock szombati bejelentése alapján elérhette a 26,35 milliót az eddig beadott első oltási adagok száma.

Az egészségügyi minisztérium tegnap bejelentette, hogy a megelőző 24 órában rekordszámú, 660 276 oltást adtak be országszerte – ebben az első és a második oltási dózisok is szerepeltek –, így Matt Hancock szombati tájékoztatása azt is jelenti, hogy ezt a rekordot az elmúlt egy napban sikerült megdönteni. A brit kormány célkitűzése az, hogy április 15-ig az ötven év feletti korosztályok mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság részesüljön a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagjából.

Boris Johnson brit miniszterelnök, miután megkapta az AstraZeneca svéd–brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának első dózisát a londoni St. Thomas’ Kórházban 2021. március 19-én
Fotó: MTI/AP/Pool/Frank Augstein

Boris Johnson brit miniszterelnök a héten kijelentette, hogy jóllehet áprilisban az eddigi igen bőséges vakcinaellátmánynál technikai okok miatt kevesebb oltóanyag érkezik Nagy-Britanniába, az oltási célok így is teljesülnek a kitűzött határidőkre.

A brit statisztikai hivatal széles körű lakossági próbaszűréseken alapuló legújabb becslése szerint Angliában jelenleg 160 200 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy minden 340 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 0,29 százalékának a szervezetében van jelen a koronavírus. Az ONS számítási módszertana egy hónappal ezelőtt még 481 300 angliai fertőzöttet valószínűsített.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.