Koronavírus: Montenegró az EU-tól és a NATO-tól kér segítséget

Az Adria-parti ország egészségügyi rendszere képtelen megküzdeni a növekvő esetszámokkal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 11. 12:15
null
Podgorica, 2021. február 23. Egészségügyi dolgozó beadja az orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát egy férfinek Podgoricában 2021. február 23-án. Az oltóanyagot Szerbia ajánlotta fel Montenegrónak, ahol így elkezdhetik az oltókampányt. MTI/AP/Risto Bozovic Fotó: Risto Bozovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Montenegró az Európai Uniótól és a NATO-tól kér segítséget a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez, ám a külügyminiszter szerint nem is annyira oltóanyagra van szükség, mint inkább egészségügyi személyzetre, az Adria-parti ország egészségügyi rendszere ugyanis már nem tudja kezelni a rengeteg beteget. Đorđe Radulović tárcavezető az uniós és NATO-diplomatáknak írt levelében azt taglalta, hogy a hatszázhúszezres Montenegró jelenleg Európa leginkább járványsújtott országa, amely képtelen megküzdeni a növekvő esetszámokkal.

A rossz járványügyi mutatók miatt a montenegrói kormány úgy döntött, hogy bezárja az iskolákat, a diákok újra áttérnek az online oktatásra. Emellett bezárják a bevásárlóközpontokat, a játszótereket, a vendéglátóhelyeket és a fogadóirodákat, valamint este 9 és reggel 5 óra között kijárási tilalmat vezetnek be.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökre 654-gyel 81 457-re, a járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában nyolccal 1101-re nőtt.

Montenegróban egyelőre alacsony az érdeklődés a koronavírus elleni védőoltás iránt, az erre a célra létrehozott telefonszámon eddig csupán 34 ezren jelezték, hogy szeretnék megkapni a vakcinát – közölte Aleksandar Sekulić, az egészségügyi minisztérium illetékese a montenegrói közszolgálati televízió internetes oldalának vasárnapi beszámolója szerint. Aleksandar Sekulić elmondta, hogy a veszélyeztetett csoportok oltása hétfőn kezdődik. Montenegró eddig orosz Szputnyik V és kínai Sinopharm-vakcinát vásárolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.