Koronavírus – Németországban újabb hullámra számítanak

A hazatérő nyaralók miatt is elindulhat a koronavírus újabb hulláma, a kórokozó az egész országban jelen van – véli Jens Spahn német egészségügyi miniszter. Az elmúlt 24 órában 1226 új esetet regisztráltak Németországban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 12. 9:32
null
Frankfurt, 2020. június 30. Koronavírus-tesztet végeznek egy utason a frankfurti nemzetközi repülõtéren felállított új tesztállomáson 2020. június 30-án. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztónak nevezte a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedését Jens Spahn német egészségügyi miniszter a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak adott interjújában szerdán. A politikus rámutatott, a hazatérő nyaralók, a családi és egyéb összejövetelek, a különféle ünnepségek miatt kisebb-nagyobb mértékben országszerte jelen van a vírus. Mint fogalmazott, ha nem figyelnek egymásra az emberek, akkor beindulhat a járvány terjedése.

– Nagyon-nagyon óvatosnak kell lennünk, mert már nem csak helyi gócokról van szó – hangsúlyozta.

A Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) szerda reggel közölte, hogy 1226 új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Május eleje óta nem jegyeztek fel ennyi új fertőzöttet egy nap alatt. Április elején, a járvány csúcsán több mint hatezer volt a napi új esetek száma.

Spahn ezzel kapcsolatban megjegyezte: az egészségügyi rendszer bírja a jelenlegi terhelést, de aggodalomra ad okot, ha marad a növekvő tendencia. Egyben ismét felszólította az állampolgárokat, hogy tartsák be a higiéniai előírásokat, hordjanak maszkot, és tartsák meg a kért fizikai távolságot honfitársaiktól. A nagy rendezvényekkel kapcsolatban tartózkodóan nyilatkozott, mert azoknak szerinte olyan üzenetük van a járvány helyzetére vonatkozóan, amelyet jelenleg nem támogat.

A koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban Spahn hangsúlyozta: fontos, hogy nyilvánosságra hozzák a klinikai tesztek és a kutatások eredményeit. A miniszter szkeptikusan nyilatkozott a héten hivatalosan is bejegyzett orosz oltóanyagról, mert szerinte azt nem tesztelték megfelelően. Aláhúzta: ilyen esetekben a gyorsaságnál fontosabb a biztonság és az előzetes tesztelések, amelyek a lakosság bizalmának elnyeréséhez is nélkülözhetetlenek. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden jelentette be a vírus elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését, de a bejelentésre a nemzetközi színtéren sokan kétkedve reagáltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.