Korszerűsítik a NATO rakétaelhárító rendszerének Romániába telepített elemeit

Előre beütemezett korszerűsítési munkálatok miatt átmenetileg leállítják a közeljövőben a NATO rakétaelhárító rendszerének Romániába telepített elemeit, s feladatukat a munkálatok idejére egy mobil területvédelmi rendszer veszi majd át – közölte csütörtökön a bukaresti védelmi minisztérium.

Forrás: MTI2019. 04. 11. 19:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A deveselui támaszponton felszerelt Aegis Ashore rakétavédelmi rendszer a fejlesztése során nem bővül támadó jellegű berendezésekkel, továbbra is szigorúan védelmi célú berendezés marad, amely a ballisztikus rakétáktól hivatott megvédeni a NATO tagállamait – hangsúlyozta a bukaresti szaktárca, hozzátéve, hogy a mostani, néhány hétig tartó fejlesztési fázist már a 2009-ben közzétett menetrend is tartalmazta.

A munkálatok idejére az Egyesült Államok egy THAAD típusú hordozható rakétavédelmi rendszert telepít Romániába, amely szintén a NATO-parancsnokság alatt működik.

Oroszország a biztonságát fenyegető fegyvereknek tekinti a Lengyelországba és Romániába telepített vagy telepítendő ballisztikusrakéta-elhárító rendszereket, amelyek kilövőállásai szerinte Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépek indítására is alkalmasak.

A Románia és Oroszország közötti, amúgy is hűvös viszony még fagyosabbá vált, amióta 2016-ban Vlagyimir Putyin orosz elnök „célpontnak” nevezte Romániát, a Deveselun hadrendbe állított amerikai rakétaelfogó rendszer ütegei miatt.

Románia – a NATO-csúcstalálkozók záródokumentumaira is hivatkozva – azt hangoztatja, hogy az általa befogadott rakétaelhárító rendszer nem rendelkezik támadó jellegű kapacitásokkal, telepítése nem sért semmilyen hatályos nemzetközi megállapodást, és nélkülözhetetlen az euroatlanti térség védelme szempontjából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.