Kósa Lajos: Csütörtökön a Honvédelmi Minisztériumban tájékozódik a Honvédelmi Bizottság

Csütörtök reggel a Honvédelmi Minisztériumban kapnak tájékoztatást az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjai – az iráni-amerikai viszályra tekintettel – az iraki magyar misszió helyzetéről – közölte Kósa Lajos bizottsági elnök.

Forrás: MTI2020. 01. 08. 20:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harangozó Tamás, a bizottság MSZP-s tagja szerda reggel közleményben szólította fel Kósa Lajost, hogy haladéktalanul hívja össze a honvédelmi és rendészeti bizottság ülését.

Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke szerdán az MTI-nek reagált az ellenzéki politikus felszólítására. Közleményében úgy fogalmazott: Harangozó Tamásnak, a honvédelmi bizottság tagjának, az MSZP frakcióvezető-helyettesének úgy látszik, „elemi ismeretei sincsenek a parlament működéséről, illetve a házszabályról”. Ha lennének, tudná, hogyan lehet kezdeményezni a bizottság összehívását. Az ülésszakok között az országgyűlési bizottságok – az eseti és vizsgálóbizottságokat kivéve – akkor tartanak ülést, ha azt a házbizottság, a házelnök vagy a bizottság tagjainak legalább ötöde írásban kéri. Ez a házszabály 108. szakasz (3) bekezdésében található – jelezte. Eddig semmilyen szabályszerű kérelem nem érkezett a bizottsághoz – emelte ki.

Kósa Lajos azt írta: „ellenzéki ügyetlenkedés ide vagy oda”, rendkívül fontosnak tartja a tájékozódást az Egyesült Államok és Irán közötti konfliktusról, valamint a magyar katonák helyzetéről. Emiatt csütörtök reggel nyolc órára a Honvédelmi Minisztériumban (HM) kezdeményezett egy találkozót Benkő Tibor honvédelmi miniszter és a bizottság tagjai között.

Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki szerda hajnalban az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra – az Ain al-Aszad bázis mellett támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is. Ezzel azt torolták meg, hogy az amerikaiak Bagdadban meggyilkolták Kászim Szulejmáni tábornokot, a Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokát.

A HM szerda reggel azt közölte az MTI-vel, hogy éjszaka rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban; magyar katona nem sérült meg. A közlemény szerint a biztonságuk érdekében a Magyar Honvédség megtette a szükséges intézkedéseket.

A parlament tavaly decemberben hosszabbította meg 2021. december 31-éig a Magyar Honvédség részvételét kétszáz katonával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben az Iraki Köztársaság területén. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére 2015-ben csatlakozott a többnemzeti misszióhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.