Követeléseket fogalmazott meg Kína a Biden-kormánnyal szemben

Az amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy egyelőre maradnak a kínai importra kivetett vámok.

2021. 02. 22. 14:30
VANG Ji
Peking, 2021. február 22. Vang Ji kínai külügyminiszter felszólal egy Pekingben tartott külügyi fórum megnyitóján 2021. február 22-én. A külügyminiszter a Kínával szembeni elõítéletek és a gyanakvás elvetésére, valamint egy ésszerûbb Kína-politika alkalmazására szólította fel az amerikai törvényhozókat. MTI/AP/Andy Wong Fotó: Andy Wong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vang Ji (Wang Yi) kínai külügyminiszter felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza a kínai termékekre kivetett vámokat és a technológiai szektort érintő korlátozásokat a két ország közötti kapcsolatok helyrehozásának érdekében. A külügyminiszter egy hétfőn megrendezésre kerülő pekingi fórumon elmondta, hogy Kína viszonya az Egyesült Államokkal kritikus pontra süllyedt, és utóbbinak felül kell vizsgálnia a Kínát érintő intézkedéseit, ha szeretné megújítani a kötelékeit az országgal.

– Reméljük, hogy az Egyesült Államok minél hamarabb változtat a politikáján, és visszavonja a kínai termékekre szükségtelenül kibocsátott vámokat és a kínai vállalatokat ért egyoldalú szankciókat

– jelentette ki Vang.

Vang Ji kínai külügyminiszter felszólal egy Pekingben tartott külügyi fórum megnyitóján 2021. február 22-én. A külügyminiszter a Kínával szembeni előítéletek és a gyanakvás elvetésére, valamint egy észszerűbb Kína-politika alkalmazására szólította fel az amerikai törvényhozókat
Fotó: MTI/AP/Andy Wong

A miniszter követeléseinek előzménye, hogy Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a múlt héten bejelentette:

Washington egyelőre fenntartja a vámokat, amelyeket még a Trump-adminisztráció vetett ki a kínai importtermékekre, ám alapos felülvizsgálatot követően döntenek majd a továbbiakról.

Joe Biden kormányának még nincs kiforrott Kína-politikája, ám az amerikai elnök jelezte, hogy a Penkinggel folytatott versengésre való felkészülés kulcsfontosságú lesz az ő kormányzása alatt is.

Donald Trump korábbi elnök kormánya riválisként kezelte az ázsiai országot, és számos intézkedéssel lépett fel Kína ellen, például megerősítette a kapcsolatát Tajvannal, és nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva tilalmakat rendelt el a kínai technológiát érintően. Tavaly az ujgurok ellen elkövetett népirtással vádolták meg Hongkongot, valamint a nyugat-kínai Hszincsiang tartományt, és az emberi jogok megsértése miatt szankciókat vetettek ki Kínára.

Donald Trump amerikai elnök (b) és Hszi Csin-ping kínai elnök sajtóértekezletet tart a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. november 9-én Fotó: MTI/EPARoman Pilipej

Vang azonban határozottan felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne avatkozzon be Hongkong és Hszincsiang ügyeibe, és ne támogassa a függetlenség-párti tajvani erőket sem. A külügyminiszter véleménye szerint a két ország közötti nézeteltéréseket magasabb szintű párbeszéddel lehetne áthidalni, és szerinte jó kezdet ehhez Hszi Csin-ping kínai elnök, illetve Biden múltkori telefonbeszélgetése.

A külügyminiszter hozzátette, hogy Kína kész lenne együttműködni az amerikai állammal a koronavírus-járvány leküzdését, a világgazdaság helyreállítását és az éghajlatváltozást érintően.

– Az újabb globális kihívások megjelenésével Kínának és az Egyesült Államoknak egyre több területen kellene összetartania. Az együttműködésre alkalmas tér nem összeszűkült, hanem kiszélesült. Mindkét fél nagyobb teljesítményre képes, mint valaha, és ez mindkét ország, sőt az egész világ javát szolgálhatja

– fejtette ki.

A kínai diplomaták Biden kinevezése óta már többször szólították fel Washingtont a párbeszéd kialakítására, az elemzők szerint viszont az Egyesült Államok kritikus megközelítése Peking felé továbbra is fennáll majd.

Joe Biden amerikai elnök a külpolitikájáról beszél a washingtoni külügyminisztériumban 2021. február 4-én
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Tang Xiaoyang a pekingi Csinghua Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének munkatársa szerint valószínűtlen, hogy az Egyesült Államok visszavonja a kínai árukra kivetett vámokat, de várhatóan javulni fog a két ország közötti kapcsolat hosszú távon.

– Fontos lenne a Biden-adminisztrációnak, hogy olyan területeken fogjon össze Kínával, mint az éghajlatváltozás. Ha Kína hajlandó az együttműködésre, a két ország viszonya javulni fog, és ennek következtében az Egyesült Államok is megfontolja majd Kína követeléseit a szankciók és a vámok visszavonásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.