Közép-Európa az új fókusz

Egy milánói kutatócsoport szerint nem közvetlenül Kínából, hanem Németországból érkezhetett a vírus Olaszországba.

Magyar Nemzet
2020. 03. 13. 6:44
The Covid-19 coronavirus measures in Czech Republic
epa08285927 Tourists wearing masks walk on the Charles Bridge in Prague, Czech Republic, 11 March 2020. The Czech National Security Council announced on 10 March that events with over 100 people in the Czech Republic will be cancelled due to coronavirus measures. According to the Council, theater, music, cinema and other artistic, sporting, religious events, markets, trade fairs, public and private, are prohibited from 10 March too. At the same time, all schools and universities will be closed from 11 March. 64 cases of Covid-19 have been officially confirmed in Czech Republic. EPA/MARTIN DIVISEK Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozott cselekvésre szólított fel minden országot António Guterres ENSZ főtitkár az új koronavírus-járvány (­Covid–19) következményeinek enyhítése érdekében, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, immár világjárványnak nyilvánítja a kialakult helyzetet.

– Felszólítok minden kormányt, hogy haladéktalanul kettőzze meg erőfeszítéseit – hangsúlyozta nyilatkozatában Guterres. Közben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója tegnap kezelhetőnek nevezte a fertőzést, leszögezte azonban azt is, hogy mindent meg kell tenni a továbbterjedés megelőzéséért.

Az európai helyzet súlyosbodását jól mutatja, hogy tegnap harminc napra szükségállapotot hirdetett a cseh kormány. Csehországban tegnapra 94-re emelkedett a fertőzöttek száma, ami harminccal több, mint szerda reggel volt.

Fotó: Reuters

A fertőzés az ország minden régiójában megjelent – közölte Andrej Babiš kormányfő. A Covid–19 terjedése miatt elmarad a négy visegrádi ország és Németország külügyminisztereinek péntekre, Prágába tervezett találkozója is.

Szlovákiában pedig hétfőtől minden oktatási és nevelési intézményt legalább két hétre bezárnak, és lezárják az ország nemzetközi repülőtereit is – jelentette be Peter Pellegrini szlovák kormányfő. Az országban tegnap hat új esettel már tizenhatra emelkedett azoknak a száma, akiknél kimutatták a Covid–19 vírusfertőzést. Az MTI jelentése szerint ugyanakkor Lengyelországban és Görögországban meghaltak az első vírusfertőzöttek.

Lengyelországban egy 57 éves, más betegségben is szenvedő nő hunyt el Poznańban, a balkáni államban pedig egy 66 éves, szintén beteg férfi az áldozat. Lengyelországban – ahol tegnap vészhelyzet kihirdetésére készültek – 13 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel ez a számuk 44-re emelkedett, a görög hatóságok adatai szerint száz körül alakult a fertőzöttek száma.

Szerbiában is nőtt ez a szám. Közben Romániában 21 olyan személy ellen indult bűnügyi eljárás, akik valamely fertőzöttnek tekintett térségből hazatérve nem tartották be a házi karantén szabályait, két személynek pedig a betegséggel kapcsolatos hamis nyilatkozattétel miatt nyitottak bűnügyi dossziét. Délkeleti szomszédunknál tegnap délelőttre 49-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma.

Egy milánói kutatócsoport szerint nem közvetlenül Kínából, hanem Németországból érkezhetett a vírus Olaszországba. A fertőző személyt nem sikerült azonosítani. A megelőző rendelkezéseket tovább szigorítják, Giuseppe ­Conte kormányfő a kereskedelmi egységek bezárását jelentette be. Kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, és a tömegközlekedést sem állítják le.

A francia kormány is felkészült az olaszországi forgatókönyvnek megfelelő intézkedések bevezetésére, miután az ország tíz gócpontjában kétezer fölé nőtt a fertőzöttek és 48-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Emmanuel Macron államfő tegnap este tévébeszédben szólt a franciákhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.