Közlekedési fennakadásokat okozott a havazás Németországban

Sok helyen az egy métert is meghaladó magasságú hótorlaszokat emelt az erős szél.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 07. 14:51
null
Wildeshausen, 2021. február 7. Hókotrók az A1-es autópályán, az észak-németországi Wildeshausennél 2021. február 7-én, amikor hóvihar vonul át a térségen. MTI/EPA/Focke Strangmann Fotó: Focke Strangmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közlekedési fennakadásokat okozott a havazás és a jégeső vasárnap Németország több tartományában. A hatóságok napok óta figyelmeztettek a várható nehézségekre, így kevesen keltek útra, és elmaradt a közlekedési káosz, amelytől tartottak. A helyenként havazással és rendkívüli erejű hófúvásokkal, máshol heves jégeső formájában érkezett kiadós csapadék annak tulajdonítható, hogy betört Németország fölé egy sarkvidéki eredetű viharfront, amely az ország középső részén találkozott egy délről érkezett fronttal.

Hóviharban az autók az észak-németországi Brémában 2021. február 7-én
Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

A két front találkozásánál északról mínusz 12 Celsius-fokos, délről plusz 12 Celsius-fokos hőmérsékletű légtömegek csapódtak egymáshoz, és mivel a Franciaország déli részéről elindult front nemcsak meleg, hanem nagyon nedves levegőt szállított, az ütközőzónában rövid idő alatt jelentős mennyiségű hó, a térség déli peremén pedig a felszínre érkezve azonnal jéggé dermedő eső hullott.

A régió egy nagyjából 130 kilométer széles, a holland határtól a cseh határig húzódó szalagot képez. Felső, északi részét alig néhány óra alatt sok helyütt 20–30 centiméter vastagságú hóréteg borította be. Alsó, déli részén jégpáncél keletkezett a legtöbb felületen, ami nemcsak csúszásveszélyt okozott, hanem leszakadással fenyegető súlyt helyezett többek között az elektromos távvezetékekre és a fák ágaira.

Hókotrók az A1-es autópályán, az észak-németországi Wildeshausennél 2021. február 7-én, amikor hóvihar vonul át a térségen
Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

Az utak számos településen nehezen járhatók, sok helyen az egy métert is meghaladó magasságú hótorlaszokat emelt az erős szél. Több településen korlátozták a közösségi közlekedést. A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság több tízezer munkatársát és valamennyi hótakarító és jégmentesítő járművét mozgósította, de így is több szakaszon törölni kellett a távolsági és a regionális járatokat.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint a havazás legalább hétfőig tarthat, enyhülés legkorábban a hét közepétől várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.