Közös államfői felhívás az integrációért

Az Európai Unió államfői tegnap közös felhívásban tettek hitet az erős és integrált Európa mellett, és arra buzdították a polgárokat, hogy vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson.

Munkatársunktól
2019. 05. 10. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez is eljuttatott felhívást Frank-Walter Steinmeier német szövetségi államfő kezdeményezésére huszonegy európai uniós államfő írta alá: köztük Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Emmanuel Macron francia elnök, Sergio Mattarella olasz elnök, valamint az osztrák, a lengyel, a cseh, a szlovén, a szlovák, a román, a bolgár, a horvát, az észt, a lett, a litván, az ír, a görög, a ciprusi, a máltai, a portugál és a finn államfő.

A közös felhívás címében Európára, „a valaha megfogant legjobb ötletként” hivatkoznak, és emlékeztetnek arra, hogy a fékevesztett nacionalizmus és más szélsőséges ideológiák okozta két kegyetlen világháborút követően az európai integráció hozzájárult az európai béke évszázados álmának valóra váltásához.

Az aláíró európai elnökök ugyanakkor arra figyelmeztetnek: a békét és a szabadságot, a gyarapodást és a jólétet mind a mai napig nem tekinthetjük és ne is tekintsük magától értetődőnek. „Valamennyiünk tevőleges hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy a békés és integrált Európa nemes gondolata valósággá váljon” – üzenik.

Fotó: MTI/Deme Dániel

Az uniós államfők szerint az EU ezekben a hónapokban még a korábbiaknál is komolyabb kihívásokkal szembesül: az európai integráció kezdete óta először fordul elő a közbeszédben az integráció valamely elemének, például a szabad mozgáshoz való jognak a korlátozása vagy közös intézmények megszüntetése, először fordul elő, hogy egy tagállam az unió elhagyását tervezi, ugyanakkor más tagállamok szorosabb integrációt sürgetnek az EU-ban vagy az euróövezetben, illetve többsebességű Európát szeretnének.

Az aláíró elnökök abban valamennyien egyetértenek, hogy az európai integráció és egység nélkülözhetetlen, és Európa jövőjét továbbra is az unióban látják. Az államfők szerint csak egy erős közösség lesz képes szembenézni a kor globális kihívásaival – a klímaváltozással, a terrorizmussal, a gazdasági globalizációval és a migrációval –, amelyekkel szemben csak akkor lehetünk sikeresek, ha intézményi szinten egyenlő partnerekként működünk együtt.

„Ezért erős Európai Unióra van szükségünk, olyanra, amely közös intézményekkel rendelkezik, olyanra, amely folyamatosan és kritikusan ellenőrzi saját tevékenységét és képes a megújulásra, olyanra, amelynek élő, lélegző bázisát állampolgárai és tagállamai adják” – jelentik ki az uniós államfők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.