Közterekről száműzik II. Lipót királyt

Az elmúlt hetekben több köztéri alkotást is megrongáltak az Amerikából átterjedt tüntetések nyomán.

2020. 06. 16. 7:46
null
Munkások takarítják II. Lipót belga királynak az elõzõ napon összefirkált lovasszobrát Brüsszelben 2020. június 11-én. Talapzatát rasszizmusellenes feliratokkal látták el, amelyek legtöbbje az egykori uralkodó magánterületének számító kongói gyarmaton elkövetett kegyetlenségekre emlékeztetnek, illetve bocsánatkérést követelnek a kizsákmányolt ország lakosságától Fotó: MTI/AP/Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga gyarmati múlt ellentmondásos alakjának számító egykori uralkodó, II. Lipót szobrait távolították el a hétvégén két belgiumi városból – írta tegnap az MTI. A Brüsszeltől mintegy 15 kilométerre található Halle közparkjában álló szobrot azt követően szállították el, hogy festékkel öntötték le és ledöntötték. Az önkormányzat úgy határozott, hogy a további pusztítást megakadályozandó, ideiglenesen eltávolítja az alkotást. A dél-belgiumi Mons egyetemének vezetősége pedig a tanárok, a diá­kok és a látogatók érzékenységére hivatkozva helyezte raktárba az egykori uralkodó ott található szobrát. Az alkotás eddig is egy ritkán látogatott teremben állt, mivel „az uralkodó látványa kellemetlen érzéseket válthat ki a hallgatók és a látogatók körében”.

Munkások takarítják a belga király összefirkált lovas szobrát Brüsszelben
Fotó: MTI/AP/Francisco Seco

Az elmúlt hetekben, hónapokban több, II. Lipótot ábrázoló köztéri alkotást is megrongáltak belgiumi városokban az Amerikából átterjedt antirasszista tüntetések nyomán. Az 1865 és 1909 között uralkodó II. Lipót személyes gyarmatbirodalmában, a Kongói Szabadállamban olyan kegyetlenül bántak a bennszülöttekkel, hogy a becslések szerint mintegy tíz-tizenötmillió kongói vesztette életét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.