Kreativitást kér a kubaiaktól az elnök

Ökrökkel helyettesítik a traktorokat, fatüzeléssel váltják ki a pékségekben a gázt és az elektromos áram helyett a napfény használatára sarkallják a lakosságot Kubában.

Zetelaki Réka
2019. 09. 22. 7:25
Farmers ride on a cart near the village of Campo Florido
Vissza a gyökerekhez. Benzinínséget okozott az amerikai blokád Fotó: Desmond Boylan Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ökrökkel helyettesítik a traktorokat, fatüzeléssel váltják ki a pékségekben a gázt és az elektromos áram helyett a napfény használatára sarkallják a lakosságot Kubában. A szigetország az amerikai szankciók nyomán kénytelen takarékoskodni az üzemanyagokkal, amelyet már csak a kórházak sürgősségi ellátására, illetve az ország fő bevételét jelentő turisztikai iparágra használnak, a többi szektorban kénytelenek megfékezni a kiadásokat. Miguel Díaz-Canel elnök tegnap a lakosságot arra kérte, legyenek kreatívak ebben a nehéz helyzetben, hogy megtalálják a megfelelő megoldásokat a hiányra, és így is folytathassák a munkát. Kiemelte, készen kell állniuk mindenre, és a nehézségek meg fogják erősíteni a nemzet egységét.

Vissza a gyökerekhez. Benzinínséget okozott az amerikai blokád
Fotó: Reuters

Kuba kormánya az utóbbi években kénytelen volt egyre több megszorítást bevezetni, mivel visszaesett az olcsó kőolaj importja Venezuelából, illetve Donald Trump amerikai elnök kormánya szigorította az országgal szembeni gazdasági embargót. A havannai vezetés kedden jelezte, a közel hatvan éve tartó amerikai blokád mai árakon számolva mintegy 138 milliárd dollár kárt okozott a sziget gazdaságának. Kuba vezetése egyébként kiállt a szintén USA-szankcióktól szenvedő gazdasági és ideológiai partnere, Venezuela mellett. Díaz-Canel szerdán a Twitter mikroblogján jelezte, több ezer kubai írta alá a dél-amerikai országot támogató nyilatkozatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.