Krimibe illő prágai kémtörténet

Orosz kémeket, egy méreggel gyilkoló bérgyilkost és Washington titkos játszmáit eleveníti meg egy Prága és Moszkva között dúló, végletekig elszabadult szócsata. A diplomáciai fiaskó egy szovjet tábornok szobrának elbontásával indult, majd tettlegességig fajult: a cseh kormány két orosz diplomata kiutasításáról döntött.

Magyar Nemzet
2020. 06. 09. 21:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden tisztességes politikai krimi egy szobor ledöntésével kezdődik, így történt ez a Prága és Moszkva között most zajló, regényeket megszégyenítő fiaskóval is. Az egykoron a szovjet megszállás északnyugati frontját vezető, később az 1956-os forradalmat vérbe fojtó Ivan Sztyepanovics Konyev parancsnok még 1980-ban kapott szobrot a cseh fővárosban. Ennek elbontásáról döntött tavaly szeptemberben az illetékes, hatodik kerületi képviselő-testület, miután megelégelte az ellentmondásos emlékmű körül zajló, állandó politikai hisztériát. Beszédes, hogy márciusban baloldali aktivisták védték a szovjet tábornok szobrát, amit ezért áprilisban, a járványügyi korlátozó intézkedések leple alatt távolított el az önkormányzat. Az intézkedés ellen Moszkva és Miloš Zeman oroszbarát cseh elnök is tiltakozott.

Szenvedélyes, a náci és a kommunista múltat egyaránt felhánytorgató nyilatkozatháború indult a helyi városvezetés, valamint a moszkvai külügy között. A több hónapos vita végül a Respekt hetilap cikkével lépett szintet: a magazin április végén arról írt, hogy egy orosz ügynök landolt Prágában, poggyászában halálos mérgeket csempészett be. Mivel felmerült a gyanú, hogy Moszkva a szoborügy miatt állna bosszút, a cseh rendőség szigorú védőőrizet alá helyezte Prága kalózpárti főpolgármesterét, Zdeněk Hřibet és a 6. kerületet vezető Ondřej Kolářt is.

Az orosz bérgyilkosról szóló hír azonban kacsának bizonyult, a kínos helyzetből a cseh kormány pedig előremenekült. Andrej Babiš miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy kormánya kiutasít két orosz diplomatát, közöttük az állítólagos méregcsempész Andrej Koncsakovot is, aki ugyanakkor állítja: bőröndjében legfeljebb fertőtlenítőszer és csokoládé volt. A döntést Prága azzal indokolja, hogy az érintettek kárt okoztak a cseh-orosz kapcsolatokban. Babiš szerint ugyanis az egész botrány mögött egy, az orosz titkosszolgálat soraiban dúló belharc áll: a cseh kormányfő úgy véli, az egyik Prágában dolgozó moszkvai kém hamis információk kiszivárogtatásával próbálta lejáratni kollégáját.

Erre válaszul már Moszkva sem válogatott a bizonyítékokat nélkülöző elméletekben. Szombaton a Külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, a botrány sem a cseh pragmatikus érdekekhez, sem Prága politikai napirendjéhez nem illeszkedik. Marija Zaharova elmondta, a cseheknek joguk lenne maguknak eldönteniük, hogy milyen viszonyt építsenek ki Oroszországgal, csakhogy „senki sem kérdezte meg őket”. – Azt, hogy ki áll e mögött az elit mögött, már bemutattuk a Konyev emlékművének áthelyezéséért és lebontásáért folytatott nagyon piszkos kampány példáján. Már megint ugyanazok a partnerek – utalt az Egyesült Államokra a külügyi szóvivő. Hozzátette: ez a nyugati partner folyton olyan dolgokat visz be Csehországba, annak politikájába, amelyek destruktív természetűek.

Újrakezdés

Sikerekben gazdag új életet kívánt Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynöknek és lányának, Júliának a férfi Oroszországban élő családja. Az egykori orosz katonai hírszerző Szkripalt és lányát 2018-ban mérgezték meg Londonban, a napokban megjelent családi jókívánság szerint Új-Zélandon kezdenek új életet. A hírt közlő New Zealand Herald szerint azonban valószínű, hogy szándékos megtévesztésről van szó. A cikk emlékeztet arra, hogy a brit hírszerzéshez átállt orosz kémet és lányát londoni források szerint a legkörültekintőbben rejtegetik egy újabb merénylet elől.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.