Kubai diplomata: Nincsenek kubai katonák Venezuelában

Nincsenek kubai katonák Venezuelában, és a szigetország nem vesz részt venezuelai biztonsági műveletekben, de Havanna fenntartja magának a jogot a katonai és titkosszolgálati együttműködéshez Caracasszal – mondta egy magas rangú kubai diplomata helyi idő szerint szerdán.

Forrás: MTI2019. 05. 02. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kubai külügyminisztérium amerikai ügyekért felelős részlegét vezető Carlos Fernández de Cossío leszögezte: az Egyesült Államok hamis vádakkal illeti hazáját, amikor azt állítja, hogy több mint 20 ezer kubai katona és hírszerző tartózkodik Venezuelában. A diplomata elmondta: valóban mintegy 20 ezer kubai él a válságba került országban, de majd mindegyikük egészségügyi dolgozó.

De Cossío jelezte: nem rendelkezik információval arról, hogy tartózkodnak-e kubai hírszerzők Venezuelában, azonban Kubának szuverén országként jogában áll ilyen irányú együttműködést is folytatni Caracasszal.

Korábban Bruno Rodriguez kubai külügyminiszter is tagadta az amerikai vádakat.

Kuba és Venezuela szövetségesi viszonyban áll egymással. A jó kapcsolatokat Fidel Castro néhai kubai vezető és Hugo Chávez néhai venezuelai elnök alapozta meg 2002-ben. Venezuela főként olajjal támogatta az amerikai embargó alatt álló Kubát, míg Havanna egészségügyi és kormányzati dolgozók tízezreit küldte az országba. Kuba és Venezuela között az egészségügy, a sport és a mezőgazdaság területén zajlik együttműködés, de amerikai tisztségviselők és venezuelai dezertőrök szerint a kapcsolatok a hírszerzésre és a nemzetbiztonságra is kiterjednek.

„Ha ma délután 20-25 ezer kubai elhagyná Venezuelát, Nicolás Maduro venezuelai elnök éjfélig megbukna” – mondta John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Fehér Házban kedden. Bolton szerint a venezuelai nép hangját azért nem hallani, mert a venezuelai katonaság és kormány valójában kubai irányítás alatt áll.

Johana Tablada, De Cossío helyettese beteges hazudozónak nevezte Boltont, aki szakértők szerint kulcsszerepet játszott abban, hogy az Egyesült Államok Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépését követően újra ellenséges viszonyba került Kubával.

Trump kedd este Twitter-üzenetében „teljes és átfogó ... embargóval” és a „legmagasabb szintű büntetőintézkedések” életbe léptetésével fenyegette meg Havannát, amennyiben nem hagy fel haladéktalanul a katonai műveletekkel Venezuelában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.