Létrejön a különbizottság a capitoliumi ostrom kivizsgálására

A republikánusok szerint a testület nem lesz pártatlan, hiszen a demokraták céljait szolgálja majd.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 01. 9:52
Washington, 2021. január 7. Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolja az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden gyõzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demokrata többségű amerikai képviselőház megszavazta szerdán a Capitolium január 6-i ostromát kivizsgáló különbizottság felállítását, miután a szenátusi republikánusok májusban megakadályozták egy demokrata kezdeményezésű, de kétpártinak szánt bizottság felállításáról szóló törvény elfogadását ugyanebben az ügyben.

A képviselőház 222:190 arányban szavazta meg most a javaslatot, jórészt párthovatartozás mentén. Csak két republikánus képviselő szavazott mellette, az egyik Adam Kinzinger, az egyik legfeltűnőbb bírálója Donald Trump volt elnöknek. A szavazás előtt Kinzinger kijelentette, hogy kész csatlakozni a majdani különbizottsághoz.

– Nem jókedvemben teszem, de nem csinálhatunk úgy, mintha január 6-a meg sem történt volna

– jelentette ki egy tévényilatkozatában.

– A bizottságnak joga lesz beidézni Trumpot, valószínűleg tanúként – mondta Carrie Cordero, a Center for New American Security elemzőintézet egyik magas rangú munkatársa, hozzátéve: kérdés, hogy a bizottság tagjai akarnak-e majd pereskedni az idézés miatt.

A republikánusok szerint a bizottság nem lehet pártatlan, a demokraták céljait szolgálja majd, és különben is fölösleges, mert az ügyet már vizsgálják állandó bizottságok és az ügyészség.

A különbizottság felállítását Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke jelentette be csütörtökön.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke szerint senki nem áll a törvény felett
Fotó: Reuters

A Trump támogatóiból álló erőszakos csoportok január 6-án – még a volt elnök hivatali idejében, az elnökválasztás eredményének kongresszusi hitelesítése napján – lerohanták a capitoliumi rendőröket, betörtek az épületbe és kongresszusi tagokra „vadásztak”, hogy megakadályozzák Joe Biden jelenlegi elnök győzelmének jóváhagyását.

Hét ember halt meg az ostrom során vagy az azt követő napokban, köztük egy nő, Ashli Babbitt, akit akkor lőttek agyon, amikor megpróbálta betörni a képviselőházi terembe vezető nagy ajtó ablakát. Három másik támadó a sérüléseibe halt bele, két rendőr pedig öngyilkos lett a rá következő napokban. Egy harmadik capitoliumi rendőr, Brian Sicknick összeesett, amikor összetűzésbe került a támadókkal, és meghalt. Az igazságügyi orvos szakértő később megállapította, hogy halálát természetes ok idézte elő.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja bemászik az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án
Fotó: MTI/Jose Luis Magana

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.