Különleges gesztenyefát ültettek Anne Frank születésének 90. évfordulójára az ENSZ székháza elé

Különleges gesztenyefát ültettek Anne Frank 90. születésnapja alkalmából az ENSZ New York-i székháza elé: a csemete attól a vadgesztenyefától származik, melyre Anne Frank amszterdami rejtekhelyük ablakából rálátott.

Forrás: MTI2019. 06. 13. 16:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A náci koncentrációs táborban tizenévesen meghalt lány szerdán töltötte volna be 90. évét.

Antonio Guterres ENSZ főtitkár a faültetési ceremónián azt mondta: a csemete „élő szimbóluma Anne Frank örökségének” és az ENSZ értékeinek.

„A csemetéből felnövő fa a remény jelképe, élő emlékeztetője annak, milyen fontos folytatni az igazságos és békés világért folytatott munkát. Egy olyan világért, amelyben ünnepeljük a sokszínűséget, és ahol férfiak és nők, fiatalok és idősek félelem nélkül élhetnek” – mondta Guterres.

Anne Frank 1929. június 12-én született Frankfurtban. Családja a nácik hatalomra jutása után Hollandiába menekült. Amszterdamban telepedtek le, és az ország náci megszállása után sikertelenül próbáltak kivándorolni Amerikába, így 1942-től egy amszterdami ház padlásterében bujkáltak. Erről az időszakról számolt be a tizenéves lány világhírűvé vált naplójában, amelyet halála után több mint 70 nyelvre lefordítottak.

A napló utolsó feljegyzése 1944. augusztus 1-jei keltezésű, három nappal később ugyanis a náci hatóságok felfedezték amszterdami rejtekhelyüket és elhurcolták a családot. Anne Frank 1945 márciusában 15 évesen, alig néhány héttel a bergen-belseni láger felszabadítása és a háború vége előtt halt meg a fogvatartottak között pusztító tífuszjárványban.

A családból egyedül apja, Otto Frank élte túl a háborút, ő adta ki a naplót is, amely a 20. század egyik legnagyobb jelentőségű könyvévé vált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.