Különutas stratégiát választott London

Rendkívül sok kritika érte az elmúlt napokban a brit kormányt, hiszen miközben az európai országok sorra hozzák a drasztikus intézkedéseket a járvány megfékezése érdekében, London a nyájimmunitás elve mellett tette le a garast, és szabadon engedte a vírust az országban. A brit kormány tegnap mégis irányt váltott: másfél hét után a társas érintkezések csökkentésére kérte a lakosságot.

2020. 03. 17. 12:26
A pedestrian's Union flag umbrella is turned inside out by the wind at Oxford Street during Storm Dennis in London
Egyelőre jól érzik magukat a turisták a fővárosi forgatagban Fotó: Simon Dawson Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ számos országában bevált gyakorlattól, illetve a WHO-ajánlástól gyökeresen eltérő közegészségügyi stratégiával fogott hozzá a londoni kormány a koronavírus elleni küzdelemhez. Nem rendeltek el például iskolai szünetet. A stratégia ötletgazdája, Patrick Vallance, Boris Johnson brit miniszterelnök egészségügyi főtanácsadója, aki szerint a járvánnyal szembeni legjobb védekezés a nyájimmunitás elve, miszerint az emberről emberre terjedő betegségek fertőzésláncolatát úgy a legegyszerűbb kontrollálni, ha a népesség jelentős része immunissá válik. Ez annyit jelent, hogy a vírus szabadon terjed a társadalom életerős tagjai között, akik minimális tünetekkel átvészelik a betegséget. Vallance érvelése szerint így a nyári hónapokra az egész brit lakosság immunissá válhatna a kórokozókkal szemben.

Közel két héttel az első megbetegedések észlelése után aztán London tegnap mégis irányt váltott: Boris Johnson miniszterelnök arra kérte a lakosságot, hogy amennyire csak lehet, igyekezzenek csökkenteni a társas érintkezéseket. A járványnak leginkább kitett időseknek azt javasolta a kormány, hogy maradjanak otthon, azonban az intelem szerint a szépkorúak nyugodtan megengedhetnek maguknak sétákat is ezalatt. Nem segít a társadalom felelős magatartásra buzdításában, hogy közben brit politikusok sem veszik komolyan a járványt. A Munkáspárt veterán politikusa, a 72 éves David Blunkett korábbi belügyminiszter a minap azt nyilatkozta a Radio 5 Live műsorában: úgy érzi, az lenne káros az egészségére, ha hosszabb időn keresztül otthon kellene maradnia. A minisztérium adatai alapján Nagy-Britanniában eddig több mint 44 ezer szűrést végeztek, és ezek eredményei között 1543 pozitív leletet azonosítottak. Az Egyesült Királyságban eddig 36-an vesztették életüket.

Egyelőre jól érzik magukat a turisták a fővárosi forgatagban
Fotó: Reuters

– A helyzet súlyosságát a britek még egyáltalán nem érzik. Én is elsősorban a járvány más európai országokban tapasztalt következményeiből tudom felmérni, hogy mire számíthatunk napokon belül Skóciában – fogalmazott lapunk megkeresésére Dorián, aki a glasgow-i egyetemen tölti Erasmus-félévét. A húszas éveinek elején járó férfi szerint Skóciában az emberek ugyanúgy élik az életüket, mint eddig: a fiatalok esténként szórakozni járnak, az idősebbek a reggeleket a megszokott módon egy kávézóban, az estéket pedig az éttermekben töltik. – A skót kormány közben igyekszik igazodni az európai trendekhez, legalábbis ennek a jele, hogy tegnap Nicola Sturgeon kormányfő bejelentette: legalább négy hónapra betiltják a nagy tömegeket vonzó eseményeket. Dorián ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet: a rendelkezés az ötszáz főnél több embert vonzó rendezvényekre vonatkozik, ami a más európai országok által bevezetett kényszerintézkedésekhez hasonlítva értelmetlennek és feleslegesnek tűnik. Hozzáfűzte, abból a szempontból talán mégsem meglepő a kormány óvatossága, hogy az otthonmaradást az emberek többsége a szabadsága korlátozásának éli meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.