Kurz eddig úgy szerepelt mint egy csodagyerek

Alig egy nappal, hogy a Sebastian Kurz vezette ÖVP fölényes győzelmet aratott az európai parlamenti választáson, az osztrák parlament megszavazta az ellene irányuló bizalmatlansági indítványt.

Forrás: Hír TV2019. 05. 29. 14:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak Heinz-Christian Strache, hanem az osztrák kancellár és kormánya is belebukott az ibizai videóba. Alig egy nappal, hogy a Sebastian Kurz vezette ÖVP fölényes győzelmet aratott az európai parlamenti választáson, az osztrák parlament megszavazta az ellene irányuló bizalmatlansági indítványt. Miként változnak az erőviszonyok az előrehozott választásig? És magyar szempontból miért lényeges, hogy hogyan ér véget az osztrák belpolitikai válság? Ezekről beszélgetett M. Dobos Marianne a Hír TV Globál című műsorában a meghívott vendégeivel: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel és Pócza Istvánnal, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjével.

Ez az egész osztrák belpolitikai válság pedig nekünk, magyaroknak is fontos, hiszen nem mindegy, hogy például a migráció kezelése kapcsán kivel kell tárgyalnunk.

Az osztrák államfő egy ügyvivő kormányt bízott meg a szeptemberi, előrehozott választásig. Ugyanakkor nem mindegy, hogy ebben az időszakban hogyan változnak meg erőviszonyok. A Sebastian Kurz vezette néppárt fölényes győzelmet aratott az EP-választáson ez igaz, a kérdés viszont az, hogy ismét alakíthatnak-e kormányt, vagy hogy kivel lépnek koalícióra.

Fél éven belül öt kormánya lesz Ausztriának.

A politikailag instabil időszak szeptemberben érhet véget, amikor is előrehozott választást tartanak. Hogy addig miként formálódnak az osztrák belpolitikában az erőviszonyok, még kérdés. Az eredmény viszont nem csak Ausztriának fontos.

Magyar szempontból sem mellékes, ki kerül a kancellári székbe. Lássuk, hogy jutottunk el eddig.

Az uniós választások előtt alig több mint egy héttel, május 17-én robbant az osztrák politikai bomba. Egy nyilvánosságra került videón a kisebbik kormánypártot vezető, szabadságpárti Heinz-Christian Strachét csőbe húzták. Vállalhatatlan, korrupciót sejtető kijelentései miatt előbb ő, majd pártjának miniszterei is távoztak a kormányból.

Az Osztrák Néppártot vezető Sebastian Kurz rövid életű szakértői kormányt állított fel. Egyetlen vigasza az lehetett a politikai csodagyereknek tartott, 32 éves kancellárnak, hogy pártja megerősödve nyerte meg vasárnap az uniós választásokat.

Másnap viszont jött a fekete leves.

Megszavazták az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt, így mostantól csak pártelnökként várja a szeptemberre tervezett újabb politikai megmérettetést, az előrehozott választásokat.

A teljes adás IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.