Kutyákat és macskákat tesztelnek koronavírusra Dél-Koreában

Szakértők szerint ritka jelenség, azonban a háziállatok is hordozhatják a kórokozót.

Forrás: BBC2021. 02. 09. 14:44
null
Nemrégiben még kevesen hitték volna, hogy hamarosan az ember is megértheti a macskát Fotó: Stephanie Lecocq Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tesztelik koronavírusra azokat a kedvtelésből tartott kutyákat és macskákat, melyek a betegségre utaló tüneteket – például láz vagy légzési nehézség – produkálnak

– jelentette be a dél-koreai főváros, Szöul polgármesteri hivatala ma délelőtt. A közlemény szerint amennyiben a háziállat tesztje pozitív lesz, az emberekhez hasonlóan karanténba kerül és nem engedhetik ki a házból, amíg le nem jár a karanténkötelezettség ideje.

– Nem szükséges a háziállatot elszigetelő létesítménybe küldeni, mivel nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus elterjedhet ember és háziállat között

– jelentette ki Pak Jo Mi, a betegség elleni védekezésért felelős dél-koreai tisztviselő, utalva arra, hogy a karantént otthonaikban is letölthetik a házi kedvencek, ehhez külön intézményre nincs szükség.

Hangsúlyozta azonban, hogy amennyiben a háziállat tulajdonosai kórházba kerülnek koronavírus-fertőzés miatt, vagy más betegséggel küzdenek, esetleg koruk miatt már nem képesek kedvenceiket teljes körűen ellátni, a háziállatokat egy, az önkormányzat által fenntartott létesítménybe helyezik, ahol karanténban lesznek. A tisztviselő továbbá arra is felhívta a lakosság figyelmét, hogy a háziállatokat sétáltatáskor is tartsák legalább kétméteres távolságra más állatoktól és az emberektől is.

Néhány héttel korábban egy macskánál mutatták ki a kórokozót Csindzsu városában, Dél-Korea déli részén, feltehetőleg ennek következményeképp juthatott a döntésre a fővárosi polgármesteri hivatal. Egy édesanya és lánya fertőződött meg a vírussal, és ők adhatták át a betegséget a háziállatnak. Szakértők korábban már elmondták, kicsi az esélye annak, hogy a kórokozót a kutyák vagy macskák átadják az embernek, más vizsgálatok azonban azt mutatták, hogy a macskák hordozói lehetnek a vírusnak és megfertőzhetnek vele más állatokat. Világszerte több háziállat tesztje volt már pozitív a világjárvány kitörése óta, azonban a kutatók felhívják a figyelmet, hogy az ilyen esetek meglehetősen ritkák. A szakértők úgy vélik, vannak olyan állatfajok, mint például a majmok, melyekre különösen veszélyes lehet a vírus, esetükben további, védelmüket szolgáló intézkedésekre van szükség.

– Úgy tűnik, hogy minden állatról, amely megfertőződéséről beszámoltak a hatóságok, annak egyértelmű kapcsolata volt egy fertőzött emberrel

– vélekedik az állatok koronavírusos megfertőződésének lehetőségéről Danielle Adney amerikai állatorvos és kutató.

Tavaly novemberben több millió nyérc leölését rendelte el a dán kormány attól tartva, hogy a nyércfarmokon elterjedt koronavírus mutáns változata az emberekre is átterjedhet.

Az Egyesült Államokban azonban már több állatkertből jelentették, hogy állataik megfertőződtek. A múlt hónapban például két gorillánál mutatták ki a kórokozót, tavaly áprilisban pedig egy tigris tesztje lett pozitív – ez volt világszinten az első olyan ismert eset, amikor nagymacska fertőződött meg. Tavaly december elején a barcelonai állatkert is csatlakozott a koronavírussal fertőzött állatok sorához, közleményük szerint négy oroszlánjuk, valamint két munkatársuk koronavírustesztje is pozitív lett. Állatorvosi tisztviselők szerint a vadállatok olyan gondozókkal lehettek kapcsolatban, akik fertőzöttek voltak, erre utaló tüneteket azonban nem produkáltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.