Küzd a határsértőkkel Törökország

Új cselekvési tervet fogadott el a minap Törökország az országot sújtó migrációs válság kezelésére, amely elsősorban az illegális bevándorlás megelőzését, illetve visszaszorítását tűzte ki célul.

2019. 07. 30. 18:07
A Kurdish refugee woman from the Syrian town of Kobani keep warm at a refugee camp in the border town of Suruc
Egy kurd nő sétál gyermekeivel egy szíriai határhoz közeli menekülttáborban. Nem tudni, mikor térhetnek haza Fotó: Osman Orsal Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új cselekvési tervet fogadott el a minap Törökország az országot sújtó migrációs válság kezelésére, amely elsősorban az illegális bevándorlás megelőzését, illetve visszaszorítását tűzte ki célul. Süleyman Soylu török belügyminiszter nyomatékosította: nem kérdés tárgya és nem is lenne elfogadható az ideiglenes védelem alatt álló szíriai menekültek vagy menekültstátusra jogosult menedékkérők, illetve a Törökországban tartózkodási engedéllyel rendelkezők deportálása. A miniszter ezzel arra reagált, hogy a nemzetközi sajtóban több cikk is azt állította, hogy a török bevándorlási hatóságok az elmúlt hetekben több ezer szíriai menekültet vettek őrizetbe, illetve toloncoltak haza.

A The Guardian hétfőn például azt írta, Isztambulban mintegy ezren jutottak erre a sorsra, 30 napot kapva arra, hogy elhagyják az országot. A brit hírportál helyszíni beszámolókra hivatkozva arról cikkezett, a hatóságok elvették a hazatoloncolás előtt álló menekültek telefonjait, és azt is megtiltották nekik, hogy családtagjaikkal vagy ügyvédjükkel kapcsolatba lépjenek, miközben olyan papírok aláírására kényszerültek, amelyek szerint önként térnek vissza a polgárháború sújtotta Szíriába.

Egy kurd nő sétál gyermekeivel egy szíriai határhoz közeli menekülttáborban. Nem tudni, mikor térhetnek haza
Fotó: Reuters

A Hürriyet török hírportál a török belügyminisztert idézve azt írta, ez év eleje óta mintegy 165 ezer illegális bevándorlót állítottak elő Törökországban, év végére azonban a számuk minden bizonnyal meghaladja a 300 ezret. Az előző évben 268 ezren érkeztek jogtalanul az országba. A miniszter azt is hangsúlyozta: az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezők kötelesek azokban a városokban maradni, ahol hivatalosan bejegyezték őket. Egy héttel ezelőtt egyébként éppen a The Guar­dian által emlegetett Isztambul kormányzói hivatala szólította fel a területen jogtalanul élő szíriai menekülteket, hogy legkésőbb augusztus 20-ig költözzenek vissza abba a tartományba, ahová az átmeneti védelmi státusuk érvényes.

Az Anadolu török hírügynökség közben biztonsági forrásokból származó adatokra támaszkodva azt írta: múlt héten országszerte legalább 2244 szabálytalan migránst vettek őrizetbe a hatóságok. Köztük voltak szíriaiak is, többségük azonban közép-ázsiai és közép-afrikai.

Törökország kulcsfontosságú tranzitország azon migránsoknak és menekülteknek, akik Európában szeretnének új életet kezdeni: ezt a folyamatot igyekszik visszatartani az Európai Unió és Törökország által 2016-ban aláírt megállapodás, amelynek értelmében Ankara vállalta a bevándorlók feltartóztatását. Az EU ebben a hónapban újabb összeg folyósításáról döntött a Törökországban tartózkodó menekültek támogatására: a 2016-ban megítélt hatmilliárd euró (mintegy 1920 milliárd forint) forrás mostani, 1,41 milliárd eurós részletének folyósításával 5,6 milliárd euróra emelkedett a megítélt támogatás mértéke, a fennmaradó összegről pedig várhatóan még nyáron döntés születik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.