Kvótákat szorgalmaz az új római kormány

Az Olaszországba érkező migránsok automatikus szétosztását és a befogadást elutasító tagállamok megbüntetését szorgalmazza az új római kormány, amely a kikötők megnyitásával kivívhatja az olaszok haragját.

2019. 09. 13. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megegyezés formálódik az Európai Unió egyes tagországai között arról, hogy az Olaszországban partra szálló migránsokat a jövőben automatikusan szétosszák az őket befogadni hajlandó tagállamok között – írta tegnap az AFP francia hírügynökség olasz sajtóértesülésekre hivatkozva.

Eszerint Franciaország és Németország az érkezők 25-25 százalékát fogadná be, Olaszország tíz százalékot, s az elosztásban részt venne még Luxemburg, Málta, Portugália, Románia és Spanyolország. A tervet az EU belügyminisztereinek szeptember 23-i tanácskozásán vitathatják meg részletesebben. Az automatikus mechanizmus ötletét Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerdai, brüsszeli látogatásán vetette fel. A kormányfő azonban azt is javasolta, hogy a befogadástól ódzkodó tagállamokat pénzügyi büntetésben kellene részesíteni – az AFP szerint ez alatt a visegrádi országokat érthette.

A hét elején bizalmat kapott, az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt alkotta új olasz kormány jobb együttműködést szeretne kialakítani az EU-val a bevándorlási politikát illetően, miután az előző kabinet belügyminisztere, Matteo Salvini rendszeresen összetűzésbe került Brüsszellel szigorú migrációs intézkedései miatt. Ennek keretében megtiltották a civil szervezetek által működtetett, migránsokat szállító hajók kikötését az olasz partoknál. A törvények megszegőit akár egymillió euró pénzbüntetéssel sújthatják, a hajókat pedig lefoglalhatják az olasz hatóságok.

Fotó: REUTERS/Remo Casilli

A Corriere della Sera napilap júliusban közölt felmérése szerint az olaszok 59 százaléka ért egyet a zárt kikötők politikájával, miközben Matteo Salvini ellenzékbe szorult pártja, a Liga 34 százalékos támogatottságával messze a legnépszerűbb politikai erő Olaszországban. – A politika megváltoztatása sokat ártana az új kormány megítélésének, ezért valószínűleg csak a retorika lesz más – nyilatkozta a Deutsche Welle hírportálnak Giovanni Orsina politikai elemző. Ezt alátámasztják Giuseppe Conte szavai, aki Brüsszelben azt mondta: országának konstruktívabb szerepet kell játszania az Európai Unióban. Matteo Salvinire utalva azt mondta: „Magunk mögött szeretnénk hagyni az értelmetlen rendeletek, a harcias és bombasztikus nyilatkozatok lármáját”.

A kormánynak hamarosan döntenie kell, milyen lépéseket tesz, hiszen a kikötők minél előbbi megnyitását sürgetik külföldi civil szervezetek, elsőként az Ocean Viking kikötését szorgalmazva, fedélzetén 84 migránssal. A francia SOS Mediterranée és a svájci székhelyű Orvosok határok nélkül közös hajója jelenleg nemzetközi vizeken várakozik. Líbia ugyan kikötési lehetőséget ajánlott fel, de az Ocean Viking ezt elutasítva Máltától és Olaszországtól kért kikötési engedélyt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.