Lángokba borult a Notre-Dame

Először a közösségi médiában terjedtek a fényképek és a videók arról, ahogy hatalmas füstfelhő borította be az eget a 850 éves gótikus épület felett.

Zetelaki Réka
2019. 04. 16. 7:17
null
Párizs, 2019. április 15. Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház 2019. április 15-én. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lángokba borult a párizsi Notre-Dame tegnap este, a tűz hét óra előtt néhány perccel kezdődött a tornyoknál. Az ok késő estig még nem volt tisztázott, de összefüggésben állhat azzal, hogy a templomban épp renoválási munkák folytak. A tűz a munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezhetett a tetőszerkezetnél, és onnan terjedt tovább. Először a közösségi médiában terjedtek a fényképek és a videók arról, ahogy hatalmas füstfelhő borította be az eget a 850 éves gótikus épület felett.

Hamarosan megjelentek a felvételek arról is, ahogy a lángok között leomlik a katedrális egyik hátsó tornya. Anne Hidalgo, Párizs polgármestere a Twitteren jelezte, „szörnyű tűz ütött ki”, hozzátéve, hogy a tűzoltók éppen a lángok megfékezésével próbálkoznak. „Kerüljék el a környéket és hagyják szabadon az utakat a hatósági járművek számára” – szólította fel a lakosságot és a turistákat a francia főváros rendőrsége Twitter-üzenetben.

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Emmanuel Macron francia elnök lemondta a tegnap estére tervezett beszédét, és a helyszínre utazott. „Együttérzek minden katolikussal, minden franciával. Mint minden hazafit, engem is szomorúság tölt el ma este a lángok láttán” – mondta. Közben megszólalt a katedrális szóvivője is. „Nem marad semmi az épületből” – idézte a BBC brit csatorna a szóvivőt, aki szerint az épület „egész szerkezete ég.” „Meg kell várnunk, hogy mennyire rombolja a tűz az épület boltozatát” – tette hozzá a károk kapcsán. Közben egy különleges alakulat is munkába állt, amely célja, hogy minden lehetséges műalkotást a lehető legteljesebb formában meg tudják menteni. Problémát jelentett az is, hogy a megrongálódott épületet több helyen faelemekkel támogatták meg.

Párizs gyöngyszeme

Párizs legismertebb gótikus temploma 1163 és 1345 között épült. A Notre-Dame-ot Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építtetni a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén. A francia uralkodók itt ülték meg az ünnepeket, a győzelmeiket egészen a XVIII. századig, a felvilágosodás koráig – írta korábban az MTI. Addig is rendre változtattak az épület eredeti stílusán, a francia forradalom viszont jóvátehetetlen károkat okozott: a katedrálist bezárták, államosították, meggyalázták, rendszeresen fosztogatták. Napóleon megkoronázását aztán ismét ott ünnepelték 1804-ben. A pusztulásra ítélt középkori építészeti remekműért elsőként Victor Hugo emelte fel szavát A párizsi Notre-Dame című regényének 1831-es megjelentetésével. Az épület feltámadása Eugene Viollet-le-Duc építésznek köszönhető, aki 1844 és 1864 között restaurálta.

Az évente több mint 12 millió turista által látogatott katedrális felújítását már hosszú évek óta szorgalmazták Párizsban: ám sokáig ez elmaradt a finanszírozás hiánya miatt. Több akció is indult a világhírű épület megmentése érdekében, végül a kormány tavaly döntött a már omladozó épület felújítása mellett. A restauráció az elmúlt hónapokban megkezdődött, a projekt kezdeti költségvetését 11 millió euróra becsülték.

A napokban látványos akció kísérte a huszártornyok felújítását, amelyet nem a turisták, hanem elsősorban a környezetszennyezés és az időjárás okozta károk tettek szükségessé. Tizenkét apostolt és négy evangélistát ábrázoló szobrot helikopterek segítségével szállítottak a felújítás helyszínére. A szobrok az eredeti tervek szerint 2022-ben kerülnének vissza a székesegyházra, de a tegnapi tűz miatt az is elképzelhető, hogy éppen a felújítás mentette meg őket. A katedrális a francia kormány tulajdonában van. A Kulturális Minisztérium évente körülbelül kétmillió euróval támogatja a Notre-Dame-ot, az egyház szerint ez a pénz csak az alapvető javításokra elegendő, és többre van szükség a katedrális kétségbeejtő karbantartásigényének kezeléséhez.

Együttérzés a twitteren

A tragédia láttán számos politikus jelezte együttérzést a franciákkal a Twitter közösségi oldalon. Donald Trump amerikai elnök úgy fogalmazott, szörnyű látvány a lángokban álló katedrális, és azonnal cselekedni kell. Hozzátette, ő a levegőből, repülőgépekkel oltaná a katedrális sújtó tüzet. – Imádkozok mindenki biztonságáért – posztolta Melania Trump first lady is, együttérzéséről biztosítva franciákat. Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke szerint a Notre-Dame világszerte a hit szimbóluma, és szívfacsaró látni, hogy Isten háza lángokban áll.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.