Lassan tér vissza az élet a régi kerékvágásba

Európa-szerte elmondható, hogy májusban már lépésről lépésre enyhítenék a korlátozásokat.

Magyar Nemzet
2020. 04. 26. 17:54
null
Példát mutathat számukra néhány másik európai ország Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár azt mondhatnám: nyissunk újra mindent! Azonnal. Holnap reggel már kezdhetünk… De egy ilyen döntés felelőtlen lenne – magyarázta Facebook-oldalán Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Olaszország volt az első európai ország, ahol tömegesen megjelent a koronavírus – az újabb kutatások szerint valójában már januárban –, március elején pedig már lezárták az ország északi tartományait. Egyelőre mégis távolinak tűnik, hogy az élet visszatérjen a régi kerékvágásba. Róma tervei szerint május negyedikétől enyhítenének valamelyest az óvintézkedéseken, de a konkrétumok még mindig nem ismertek.

Példát mutathat számukra néhány másik európai ország, amely már elkezdte a korlátozások részleges feloldását. Bár vannak próbálkozások a lépések összehangolására, ahogy az óvintézkedések, úgy az enyhítések is államonként változnak, a közös nevező legfeljebb a fokozatosság. Úttörőként szerepel mindenekelőtt Ausztria, amely Európában elsőként döntött bizonyos üzletek újranyitásáról. Szomszédunknál a kisebb boltok, kertészeti szaküzletek már újra működhetnek, május elsejétől pedig a bevásárlóközpontok is várják az embereket. Ha minden a derűlátó forgatókönyv szerint halad, jövő hónap közepére az éttermek is fogadhatnak vendégeket. Óvatosan, de Németország is elkezdte a lazítást. A 800 négyzetméter alatti boltok, valamint például a bicikliárusok és könyvkereskedések is újranyithattak. A tervek szerint május negyedikétől fokozatosan újraindul a tanítás is az iskolákban, sőt már most is vannak olyan tartományok, ahol működnek a tanintézmények.

Példát mutathat számukra néhány másik európai ország
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Belgium, bár népességarányosan a koronavírus által leginkább sújtott európai ország, május elejétől fokozatosan megpróbál visszaállni a rendes kerékvágásba. A szövetségi kormány tájékoztatása szerint május 4-e és május 18-a között három fázisban indul meg a társas érintkezés a Benelux államban: előbb a sportolási lehetőségek körét, a vendégek otthoni fogadásának lehetőségét bővítik, majd a boltokat, végül pedig az iskolákat nyitják ki. Arról, hogy az éttermek és kávéházak mikortól fogadhatnak vendégeket, vagy mikortól lehet nyári programokat tervezni, később határoznak. Sophie Wilmès belga kormányfő bejelentésében mindenesetre nem győzte hangsúlyozni, hogy a kilábalási stratégia végrehajtása a járványügyi helyzet függvénye, tehát amennyiben rosszabbodik a helyzet, bármikor visszatáncolhatnak a nyitástól. Az általános és középiskolákban május 18-tól egyébként rendkívüli intézkedések lesznek érvényben, a tanároknak kötelező lesz maszkot viselniük, a diákoktól pedig a minél gyakoribb kézmosást várják el. Kis létszámban, tízfős osztályokban zajlik majd az oktatás, az intézményeknek minden diáknak legalább négy négyzetméternyi helyet kell biztosítaniuk.

Európa-szerte elmondható, hogy májusban már lépésről lépésre enyhítenék a korlátozásokat. Mint a fenti példákból is látszik, jellemzően először a kisebb üzletek, a tavaszi munkálatokhoz nélkülözhetetlen boltok és olyan alapvető szolgáltatók nyitnak újra, mint a fodrász vagy a fogorvos. Következő lépésben az óvodákba, iskolákba költözne vissza élet, és csak ezt követően kerülhet sor az éttermek, bárok nyitására. A már megszokottá vált óvintézkedések, mint a fizikai távolságtartás vagy a maszkviselet, vélhetően még hosszú ideig velünk maradnak, ahogyan a sport, a szórakoztatóipar és turizmus beindulása is várathat még magára.

Maraton, nem sprint

Nagyon óvatosnak kell lenni a korlátozások feloldásával, amely egyetlen országban sem jelenti még a járvány végét! – figyelmeztetett nemrégiben az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Iránymutatásuk szerint az intézkedések után legalább két hetet érdemes várni, míg megmutatkoznak az esetleges hatások, mielőtt újabb lépéseket tesznek. – Ez egy maraton lesz, nem sprint – vélekedett a Der Spiegel német magazinnak adott interjúban a hongkongi Gabriel Leung is. Ázsia egyik vezető járványügyi szakemberének jóslata szerint a Covid–19 elleni harc még sokáig az életünk része lesz: legalább addig, amíg a világ népességének fele immunitást nem szerez, vagy amíg kifejlesztik a vakcinát, ami akár másfél évig eltarthat. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.