Látogatási tilalom Csehországban, már öt fertőzött Szlovákiában

Keddtől tilos lesz a csehországi kórházak fekvőbeteg osztályainak, valamint a nyugdíjasotthonok látogatása – közölte Adam Vojtěch egészségügyi miniszter a cseh nemzetbiztonsági tanács hétfői ülése utáni sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2020. 03. 09. 12:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívüli intézkedés célja, hogy megakadályozza a koronavírus terjedését a leginkább veszélyeztetettek körében – tette hozzá a tárcavezető. A látogatási tilalom nem érinti a gyermekosztályokat.

A hétfő reggeli kimutatás szerint Csehországban 32 személynél állapítottak meg koronavírusos fertőzést, amely március 1-jén jelent meg az országban. Az esetek nyolcvan százalékában olyan személyekről van szó, akik az utóbbi napokban Észak-Olaszországban jártak. A laboratóriumokban eddig mintegy 950 személyt teszteltek. Karanténban mintegy 1200 ember van.

Minden, Olaszországból visszatérő személynek szombattól kötelezően két hétig házi karanténban kell maradnia. Kivételt képeznek a kamionsofőrök, pilóták és az egészségügyi személyzet.

A cseh kormány korábbi döntése alapján hétfő reggel óta tíz kiválasztott cseh-osztrák és cseh-német közúti határátkelőhelyen megkezdték az utasok szúrópróbaszerű ellenőrzését arra nézve, hogy nincs-e lázuk. Az ellenőrzések elsősorban az olaszországi üdüléseken tartózkodó cseheket érintik, akiket a kormány visszatérésre szólított fel. A sajtóban megjelent információk szerint mintegy 15-16 ezer emberről van szó.

Szlovákiában már ötre nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma, miután a kórokozó jelenlétét vasárnap két újabb – egy pozsonyi és egy szenci – személynél is kimutatták.

Az országban elsőként egy Pozsony környéki településen élő 52 éves férfinál mutatták ki a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét pénteken, majd két családtagjánál szombaton, őket jelenleg a Pozsony Kramárei egyetemi kórházban kezelik.

Közben a vírus terjedésével összefüggésben a pozsonyi megyében az önkormányzat a hatásköre alá tartozó iskolákban kényszerszünetet rendelt el, több nyilvános rendezvényt pedig elhalasztottak.

Eddig Szlovákiában csaknem ötszáz laboratóriumi vizsgálat készült, és öt esetben mutatták ki a fertőzést. Ezenkívül egy négytagú szlovák családot tartanak karanténban koronavírus-fertőzés gyanúja miatt Ausztriában, köpcsényi (Kittsee) nyaralójukban, Pozsony közvetlen közelében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.