Lázadást szított az Iszlám Állam egy börtönben

Forrás: MTI2020. 03. 31. 6:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn este újra fellázadtak a rabok abban a szíriai börtönben, amelyben vasárnap éjjel is összecsaptak az őrökkel. A börtönt felügyelő Szíriai Demokratikus Erők (SDF) később közölte, hogy ismét sikerült véget vetnie a rablázadásnak.

Mazlum Abdi, a kurd vezetésű arab-kurd milíciaszövetség főparancsnoka hétfőn éjfél előtt közzétett Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy „képesek voltak elkerülni a katasztrófát” az északkelet-szíriai el-Haszake tartományban található börtönben.

A börtönben az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet több ezer – különböző nemzetiségű – tagját tartják fogva. Vasárnapi hír szerint közülük 12-en megszöktek, ám ezt hétfőn reggel Kino Gabriel SDF-szóvivő közleményben tagadta.

Gabriel hangsúlyozta, hogy végül senkinek sem sikerült megszöknie, a fogvatartási központban „teljes mértékben urai a helyzetnek”.

Ennek ellenére hétfőn este ismét lázadásról érkezett hír, mi több, fegyverropogásról.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy egyelőre nem tudni, vajon a koronavírus-járvány miatti félelem vezérli-e a rabokat, hogy kitörjenek a börtönből.

A kurdok uralta északkelet-szíriai területről ez idáig nincsenek hivatalos adatok fertőzöttekről.

A kurd hatóságok kéttucatnyi börtönt felügyelnek, amelyekben az Iszlám Állam mintegy 10 ezer volt harcosát tartják fogva, köztük kétezer külföldit. Utóbbiak körében 800 európai van. Az SDF főparancsnoka sürgette a külföldi harcosok származási országait, hogy találjanak megoldást a problémára a rabok esetében.

„Szövetségeseinknek gyors, radikális megoldást kell találniuk erre a nemzetközi problémára” – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.