Le Pen a válságkezelés alatt is kemény ellenfél

A Nemzeti Tömörülés elnöknője a kezdetektől következetesen Emmanuel Macront állította a bűnbak szerepébe.

2020. 04. 06. 15:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Marine Le Pen vezette bevándorlásellenes jobboldal a kezdetektől a koronavírus-járvány félrekezelésével vádolja a kormányt, a jobbközép Köztársaságiak ismét a helyüket keresik a politikai palettán – nagyjából így jellemezhető a francia ellenzéknek a válságkezelésben tanúsított magatartása. A Nemzeti Tömörülés elnöknője a kezdetektől következetesen Emmanuel Macron francia elnököt állította a bűnbak szerepébe azért, amiért mostanra – az olaszok és a spanyolok után – Franciaország népességarányosan az Európai Unió harmadik legfertőzöttebb tagállamává vált. Le Pen érvelése szerint ez „a kormány folyamatos hazudozásának az eredménye”, a legutóbbi elnökválasztáson Macron legfőbb riválisának számító pártelnök pedig nap mint nap fel is tűnik a médiában, hogy a végrehajtó hatalom hazugságait kommunikálja a választópolgárok felé.

Ehhez képest a Köztársaságiak jelentősen lemaradtak saját álláspontjuk artikulálásában. Ez részben annak is köszönhető, hogy az elmúlt években a szavazótáborát nagyrészt elvesztő párt újrafazonírozásáért felelős pártelnök gyakorlatilag az elsők között tudatta a nyilvánossággal a francia politikusok közül, hogy koronavírustesztje pozitív lett. Christian Jacob kéthetes otthoni lábadozása ahhoz vezetett, hogy bár a párt megfogalmazott kritikákat a liberális kormányzás válságkezelésére vonatkozóan, vezető és egységes stratégia híján nem tudtak labdába rúgni Le Pen és Macron világos üzenetei mellett. A Szocialista Párt első titkára, Olivier Faure már a válság kirobbanása előtt nyíltan megkérdőjelezte a kormány képességét a rendkívüli helyzet kezelését illetően, később pedig nyílt levelet is küldött a francia elnöknek, amelyben követelte: a kormány tegyen meg mindent a társadalmi érintkezések csökkentése és a gazdaság helyreállítása érdekében.

Az egészségügyi szükségállapot kihirdetése, illetve a határok lezárása és a kijárási korlátozások bevezetése ellen ugyanakkor egyik ellenzéki párt sem emelt szót: a szocialisták csupán azt kifogásolták, hogy előbb kellett volna bevezetni a drasztikus intézkedéseket, Marine Le Pen pedig szintén jóváhagyását adta az állampolgárok védelmét szolgáló döntésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.