Leállította egy orosz bíróság a Bajkál-tó vize Kínába vezetésének építkezését

Környezetvédők tiltakozása nyomán leállította egy orosz bíróság azt a kínai építkezést, amely a szibériai Bajkál-tó vízéből ivóvizet akart nyeri.

Forrás: MTI2019. 03. 15. 20:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság az építkezés környezetkárosító hatásával indokolta döntését – közölték az irkutszki hatóságok. Az építkezés területén végzett hatósági vizsgálat során kőolaj- és ipari hulladékmaradványokat találtak.

Az UNESCO világörökségének részét képező Bajkál-tó a világ legmélyebb tava, amely a Föld édesvízkészletének egyötödét adja. A tó 1200 állat- és 600 növényfaj otthona, ezek fele csak ott őshonos.

A kínai vállalat építkezése a tó délnyugati partjainál januárban kezdődött azzal a céllal, hogy egy évi 190 millió liter ivóvizet nyerjenek. A helyi lakosok és környezetvédők tiltakoztak a terv ellen, több mint 900 ezren írták alá az építkezés elleni petíciót.

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet oroszországi részlege szerint az építkezés veszélyezteti a térség ökoszisztémáját, az ott élő állatokat, különösen a helyi madárvilágot.

A környezetvédők emlékeztettek arra, hogy a tavat már régóta számos környezeti probléma fenyegeti, 2015-ben rekord alacsony vízállást, 455,86 méter mértek, és az alacsony vízállás legalább 2020-ig tart a világ legmélyebb tavában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.