Lecsaphatnak a „maradék” vakcinákra a belgák

A Qvax nevű online platform hiánypótló, de nem a belga oltási sorrend megkerülésével működik.

2021. 04. 07. 10:32
null
Heysel-központ Brüsszelben. Forrás: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgiumban máris százezrek rohamozták meg a Qvax elnevezésű weboldalt, ahol keddtől azok regisztrálhatnak, akik igényt tartanának a nap végi „maradék” oltóanyagokra

adta hírül a belga sajtó, amelynek értesülései ezidáig csaknem félmillió belgiumi lakos jelentkezett az online platformon. A tizennyolcadik életévüket betöltött, oltóanyagot még nem kapott személyeknek a profiljuk létrehozásakor jelezniük kell, hogy mennyi idő alatt jutnának el a hozzájuk legközelebb eső oltóközpontba. Ha egyesek nem veszik fel a vakcinát, a Qvaxen regisztráltaknak lehetőségük nyílik rá, hogy azt megkapják. A hiánypótló alkalmazás egyelőre tesztüzemben működik, minden belgiumi oltóközpont saját hatáskörében döntheti majd el, hogy igényt tart-e a Qvax listájára. A Brüsszelben élők pedig kivételt képeznek: a belga fővárosi régió április közepén áll majd elő a saját „vakcinamaradék” applikációjával.

Fontos megjegyezni, hogy

a várólista nem azt jelenti, hogy az oltási tervbe kiskapukat építenének: egyelőre a megmaradt oltóanyagok esetében is prioritást élveznek az idősek, illetve a veszélyeztetett csoportok.

– A húszas éveikben járók így sem kerülhetnek a 65 év felettiek elé – magyarázta az antwerpeni Het Laatste Nieuws napilapnak Frank Robben, a weboldalt üzemeltető cég vezérigazgatója, aki szerint ilyen értelemben a gyors regisztráció bizony nem jelent feltétlen előnyt. A belgiumi oltási központoknak egyébként arra is van lehetőségük, hogy saját várólistából dolgozzanak.

A Benelux-államban e sorok írásakor valamivel több mint másfél millió ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, közülük mintegy 570 ezren már mindkét dózist.

A vírus terjedése az országban lassú növekedést mutat: a múlt héten tizenhárom százalékkal nőtt a kórházi felvételek száma az azt megelőző hét nap adataihoz képest, a halálozások aránya pedig huszonhét százalékos növekedést mutat. Jelenleg majdnem háromezer embert ápolnak belgiumi kórházakban.

A Magyar Nemzet korábban cikkezett róla, hogy az oltási kampány sikeressége amiatt is kulcskérdés Belgiumban, mert az ország már most az európai oltóanyaggyártás egyik központja: három nagy belga telephelyen is dolgoznak a koronavírus elleni vakcina előállításán. Optimális vakcinamennyiség mellett a legnagyobb belga oltóközpontban pedig arra is képesek lennének, hogy a nyitvatartási idő minden percében beoltsanak valakit. Az akadozó vakcinabeszerzés miatt ez egyelőre nincs így.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.