Legalább 19 ezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe Mexikóban az amerikai megállapodás óta

Legalább 19 ezer migránst vettek őrizetbe a mexikói hatóságok azóta, hogy a latin-amerikai ország és az Egyesült Államok június 7-én megállapodást kötött az illegális migráció megfékezéséről – tudatta szerdán a mexikói kormány.

Forrás: MTI2019. 08. 14. 21:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter Andrés Manuel López Obrador elnök reggeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy az Egyesült Államokkal kötött megállapodás óta legalább 19 005 migránst fogtak el a hatóságok. A migránsok közül csaknem hatezerre utasszállító autóbuszokon, több mint 1700-ra pedig teherautókban bukkantak.

Mexikó és az Egyesült Államok június 7-én megállapodást kötött az illegális migráció megfékezéséről. Ez elejét vette annak, hogy az Egyesült Államok június 10-én bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat.

A terv szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.

Évente százezrek menekülnek a közép-amerikai régiót fojtogató erőszak és szegénység elől, és próbálnak eljutni az Egyesült Államokba. Donald Trump már a 2016-os választási kampányban kilátásba helyezte, hogy falat húz az amerikai-mexikói határon, amerikai elnökként pedig különböző büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba a latin-amerikai államokkal szemben, ha nem működnek együtt Washingtonnal a bevándorlási hullám feltartóztatásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.