Légi frontot nyit Európával az USA

Napokkal azután, hogy az Egyesült Államok tűzszünetet kötött Kínával a kettejük közt zajló kereskedelmi háborúban, Washington felmelegített egy másik, ezúttal Európával régóta folytatott vitát.

Mártonffy Attila
2019. 07. 02. 18:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokkal azután, hogy az Egyesült Államok tűzszünetet kötött Kínával a kettejük közt zajló kereskedelmi háborúban, Washington felmelegített egy másik, ezúttal Európával régóta folytatott vitát. Ebben a tengerentúliak a légiiparnak nyújtott uniós támogatásokat nehezményezik. Az amerikai lépés hátterében az is állhat, hogy az EU néhány napja újraindította Iránnal az alapvető szükségleti cikkek kereskedelmét.

Az amerikai kereskedelmi főképviselő irodája azt közölte, hogy az áprilisban bejelentett 21 milliárd dolláros értékhatáron túlmenően további négymilliárd dollár értékű európai árura vet ki büntetővámot, amennyiben az EU tovább folytatja légi ipara „illegális” támogatását – azaz előmozdítja, hogy az Airbus konzorcium uniós hátszéllel tevékenykedjen. A vádaskodás ugyanakkor kölcsönös: a felek immár másfél évtizede keresik saját igazukat a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) különböző fórumain, tekintettel arra, hogy az amerikai Boeing óriásvállalat ugyancsak részesült törvénytelen állami támogatásban – mutat rá a Reuters, megemlítve, hogy a WTO az elmúlt évek során mindkét oldalon többször is talált súlyos szabálytalanságot.

Robert Lighthizer hivatalának fenyegető közleménye abból a szempontból is érdekes, hogy a közelmúltban lezajlott párizsi légi bemutatón elterjedt a hír, amely szerint az Egyesült Államok esetleg hajlandó megegyezni az EU-val. Ennek értelmében Washington elnézné, hogy az Airbus kormányzati pénzekhez jusson üzleti alapon, cserében viszont a Boeing adókedvezményben részesülne. Mindezt persze összhangba hozták volna a kereskedelmi szabályokkal. Az intézkedésről várhatóan augusztusban tartanak nyilvános meghallgatást Washingtonban.

Washington az Airbusnak nyújtott támogatások miatt neheztel
Fotó: REUTERS/Shannon Stapleton

Miközben a Boeing és amerikai légi ipari érdekvédelmi szervezetek sürgetik a Fehér Házat, hogy legyen szigorú a vámok kiszabásában, az Egyesült Államok égetettszeszesital-ipari tanácsa éles kritikával illette a Trump-adminisztráció szándékát, mondván: a lépés amerikai munkahelyeket fenyeget és kárt okoz a fogyasztóknak, mivel várható, hogy az EU ellenlépésként ugyancsak pótvámokkal bünteti majd az amerikai szeszipart.

Érdekessége még az ügynek és az új vámtarifajegyzék időzítésének az RT.com szerint az is, hogy Európában a múlt pénteken indították hivatalosan útjára a német, brit és francia kezdeményezésre készült, Instex nevű új fizetési mechanizmust. A csatorna nem dolláralapú, így megkerüli a SWIFT nemzetközi átutalási és elszámolási rendszert, ezzel kivédi az amerikai szankciókat az Iránnal történő kereskedelemben.

Az Egyesült Államok egy évvel ezelőtt indította a kereskedelmi háborút az öreg kontinens ellen, amikor is büntetővámokat rótt ki az európai acél- és alumíniumtermékekre. Az EU ezt a nemzetközi kereskedelmet sértő lépésnek minősítette, s megtorlásul ugyancsak magasabb vámtétellel sújtott amerikai élelmiszereket és italárukat.

Szabad kereskedelem Vietnam és az EU között

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött Hanoiban Vietnam az Európai Unióval. Az egyezmény értelmében a vámok fokozatosan szinte teljesen megszűnnek a kétoldalú árukereskedelem során, és a felek beruházásvédelmi megállapodást is elfogadnak – írja az Euronews hírportálja. A dokumentum aláírását tegnap hagyta jóvá az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács. Az egyezményt az EU részéről a tanács soros elnökségét betöltő Románia illetékes minisztere, Stefan-Radu Oprea, valamint Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos látta el kézjegyével. – Világszinten az EU a legnagyobb befektető, Vietnamban azonban idáig ez nem érvényesült. 2016-ban például a befektetések összege nyolcmilliárd euró volt. Az új beruházásvédelmi egyezménnyel azonban az összeg emelkedni fog. Az új egyezmény felváltja a régi kétoldalú megállapodást, és magas színvonalú beruházásvédelmet biztosít, a sztenderdek tiszta meghatározásával – mondta a kereskedelmi biztos. Szingapúr után Vietnam a második délkelet-ázsiai ország, amellyel az EU ilyen megállapodást köt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.