Légicsapást hajtott végre India Pakisztán területén

Légicsapást hajtott végre az indiai légierő kedden kora reggel Pakisztán területén, fegyveresek táborait semmisítette meg – közölte Gadzsendra Szingh Sekavat indiai mezőgazdasági államminiszter.

Forrás: MTI2019. 02. 26. 9:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gokal hozzáfűzte, hogy a légicsapást Balakot településen hajtották végre, azonban nem fejtette ki, pontosan hol. Pakisztán területén ugyanis két ilyen nevű város van, köztük az egyik Kasmír pakisztáni részén, a másik az ország Hajber-Pahtunhva tartományában. Az indiai Kasmír korábbi kormányfője szerint ha utóbbit érte támadás, az komoly katonai eszkalációt jelent, míg a kasmíri táborok az évnek ebben a szakában üresek, és akkor inkább jelképes csapásmérésről lehet szó.

Gokal szerint a művelet során sok terroristával végeztek. Az államtitkár leszögezte: a terroristák újabb támadásokra készültek, és ezzel indokolta a mostani akció szükségességét. Pakisztáni falusiak a támadás helyszínén négy robbanást hallottak, de saját bevallásuk szerint mindössze egyetlen ember sebesült meg az indiai légitámadásban.

A légicsapást követően Narendra Modi indiai miniszterelnök összehívta a kormány biztonsági tanácsát.

A pakisztáni hadsereg szóvivője, Ászif Gafúr vezérőrnagy hevesen bírálta az indiai légierőt, amiért az átlépte a Kasmír két részét elválasztó vonalat.

Az állami kézben lévő Radio Pakistan műsorszolgáltató társaság idézi Mahmúd Sah Kuresi pakisztáni külügyminiszter szavait, aki reményének adott hangot, hogy a józan ész győzedelmeskedik Indiában.

A két ország kapcsolata az után vált ismét feszültté, hogy február 14-én öngyilkos merénylet végzett Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén az indiai rendőrség 40 tartalékosával, ami jelentős felháborodást váltott ki Indiában. A közösségi médiában is sokan megtorlást követelnek. A merényletet a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport követte el, ám Újdelhi azzal vádolta meg a pakisztáni titkosszolgálatot (ISI), hogy köze volt a merénylethez. Újdelhi azt állítja, megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy Pakisztánnak köze volt a támadáshoz. Modi a merénylet után azonnal figyelmeztette Pakisztánt, hogy kemény válaszra számíthat. Iszlámábád tagadja, hogy köze volt a történtekhez.

Indiában a tervek szerint áprilisban és májusban tartanak parlamenti választásokat, és elemzők szerint Modi mostani lépése komoly kihatással lehet az eredményekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.