Legyőzik a házilag készített fertőtlenítőszerek a koronavírust?

A koronavírus-járvány már világszerte felütötte a fejét, viszont a fertőzés elleni gyógymód egyelőre még ismeretlen. Így a vírus megelőzése érdekében számos egészségügyi tanácsot osztottak meg az interneten a haszontalan tippektől kezdve – amik ártalmatlannak bizonyulnak – egészen az olyanokig, amik veszélyesek is lehetnek az egészségünkre nézve. A BBC cikke összegyűjtötte az interneten széles körben elterjedt állításokat, majd összevetette azokkal a tényekkel, amit a tudomány valóban kimond.

Forrás: BBC.com2020. 03. 27. 14:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatók szerint a koronavírus terjedése elleni egyik legjobb módszer, ha sokszor mossuk, esetleg fertőtlenítővel tisztítjuk meg a kezünket. A vásárlók rohamai miatt azonban a boltok gyorsan kifogytak a fertőtlenítő készletekből, ezért Olaszországban – internetes receptek alapján – házilag kezdték előállítani azokat.

Arról viszont nem szólt a fáma, hogy az ország egyik legnépszerűbb fertőtlenítőszere mintájára készített keverék inkább felületek tisztítására használandó, mint emberi bőrön való alkalmazásra. Mint kiderült, az iparilag előállított alkohol alapú szerek egyfajta lágyító hatóanyagot is tartalmaznak, így a 60-70 százalékos alkoholtartalmuk ellenére is kíméletesek a bőrhöz.

Egy londoni egyetem professzorának véleménye szerint nem lehet házilag hatékony kézfertőtlenítőt előállítani, hiszen például a vodka is csak 40 százalékos alkoholtartalmú. Felületek tisztítására pedig az amerikai járványvédelmi központ (CDC) tájékoztatása alapján szinte bármilyen fertőtlenítőszer megfelel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.