Lehet más a politika a szlovák kormányválság után?

A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint kérdéses, hogy Igor Matovič leváltása orvosolja-e a bajokat.

2021. 03. 30. 15:15
null
(FILES) In this file photo taken on September 11, 2020 Slovak Minister of Finance Eduard Heger speaks at the start of the Informal Meeting of Ministers for Economics and Financial Affairs in Berlin. - Slovak Prime Minister Igor Matovic announced on March 28, 2021 that he intended to resign after coming under intense pressure over the coronavirus crisis, he did not specify when he would resign and said he wanted the current finance minister, Eduard Heger, to replace him. (Photo by Kay Nietfeld / POOL / AFP) Fotó: KAY NIETFELD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Eduard Heger alkalmas lehet arra, hogy a kormánykoalíció négy pártját együttműködésre bírja, hiszen higgadt, konszenzuskereső politikus hírében áll. A kormány összetétele azonban nem fog megváltozni, ugyanazok a pártok és ugyanazok a személyek fogják alkotni, akik az előző egy hónapban súlyos sebeket ejtettek egymáson, egymás felelősségét firtatták a járványkezeléssel kapcsolatban.

A nagy kérdés tehát az, hogy ugyanaz az összetételű kormány tud-e máshogy viselkedni

– nyilatkozta lapunknak Halász Iván, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára annak apropóján, hogy hivatalosan ma délután nyújtja be a lemondását az államfőnél Igor Matovič szlovák miniszterelnök, s a helyét az eddigi pénzügyminiszter, Eduard Heger veszi át.

Eduard Heger eddig a pénzügyminiszteri posztot töltötte be a kormányban Fotó: AFP/Kay Nietfeld

Mint arról a Magyar Nemzet többször is beszámolt az elmúlt napokban, a négypárti pozsonyi kormány két kisebb, liberális tagja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Emberekért nevű párt Igor Matovič lemondását követelte cserébe azért, hogy a koalícióban maradjanak, s ne kelljen előre hozott választásokat kiírni. A Matovič helyére lépő Eduard Heger tegnap azt mondta, a kormányfői posztra jelölését a koalíció mindegyik pártja támogatja, ennek megfelelően Zuzana Čaputová köztársasági elnök minden bizonnyal

ma este megbízza az új kormány megalakításával.

Halász Iván szerint Eduard Heger személyisége szöges ellentéte Igor Matovičénak, de nem csak a miniszterelnök volt a konfliktusok forrása a kormányon belül. Ráadásul az új kabinetben Matovič tölti majd be a pénzügyminiszteri posztot, miközben Richard Sulík, a SaS vezetője marad a gazdasági tárca élén, vagyis nem csupán korábbi személyes ellentéteik, hanem e két pozíció révén is ütközhetnek egymással. – Nagy kérdés, hogy bele vannak-e kódolva újabb konfliktusok ebbe a koalícióba – fejezte ki kétségét a szakértő.

Az orosz Szputnyik oltóanyag beszerzése miatt össztűz zúdult Igor Matovičra a koalíciós társak részéről Fotó: AFP

A koalícióban keletkezett feszültséget a kezdetektől fogva elsősorban a járványkezeléssel kapcsolatos nézeteltérések gerjesztették: heves viták alakultak ki a korlátozó intézkedésekről, az országos koronavírus-tesztelésről, legutóbb pedig az váltotta ki a SaS és az Emberekért haragját, hogy a kormányfő saját hatáskörben úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából. Az elmúlt hetekben a kormány hat minisztere mondott le, vagy jelentette be távozását. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan kik lesznek a miniszterek az új kormányban, de sajtóértesülések szerint az egyik legfontosabb tárcát, az egészségügyit Vladimír Lengvarský, a rózsahegyi központi katonai kórház igazgatója veszi át. – Már az új kormány minisztereinek a névsorával megyek az államfőhöz – közölte tegnap Heger, aki ideiglenesen az egészségügyi és az oktatásügyi tárcát is vezeti. Konkrét neveket nem árult el.

Halász Iván szerint, bár a kormányválságnak főleg személyi okai vannak, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a reformok területén is nagyon sok a nézeteltérés a koalícióban részt vevő konzervatív és liberális pártok között.

– Ezt a négy pártot főleg az előző, Robert Fico vezette kormánnyal szembeni kritika, a közös ellenszenv fogta össze, egyébként jelentősek a köztük lévő különbségek.

A koalíción belüli viszonyokat megviselték a nyilvánosság előtt lezajlott viták, illetve az érzékeny területekkel, például az abortusszal kapcsolatos nézeteltérések – hangsúlyozta a szakértő. Halász Iván arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben Richard Sulík az elmúlt hónapokban ellenzéki politikusként viselkedett, mégsem akart felelős lenni a kormány megbukásáért, hiszen a 2010–’12 között hivatalban lévő, Iveta Radičová vezette kormány is a SaS ellenállása miatt omlott össze. – Ez nem nézne ki jól a politikai életrajzában – tette hozzá Halász Iván.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.