Lehetővé tette az elektronikus szavazást az orosz parlament

Postai úton és különböző elektronikus eszközök segítségével is le lehet majd adni a voksokat.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 14. 16:00
null
Moszkva, 2018. szeptember 9. Idõs nõk voksolnak a moszkvai polgármester-választás napján, 2018. szeptember 9-én az orosz fõvárosban. A fõpolgármester megválasztása mellett az ezen a napon az Oroszországi Föderáció 22 alanyának az élére választanak vezetõt, 16 régióban a helyi törvényhozás összetételérõl szavaznak, az Állami Duma, vagyis a parlamenti alsóház négy képviselõi körzetében pedig pótválasztást tartanak. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov) Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostantól postai úton és különböző elektronikus eszközök segítségével is lehet majd szavazni az orosz választásokon és referendumokon – az erről szóló előterjesztésről döntött a parlament alsóháza, az állami duma. Az elfogadott törvény lehetővé teszi a távszavazást országos választásokon, önkormányzati választásokon, és helyi-, illetve országos népszavazásokon is. Ez alapján a szavazatokat postai úton és a magyar ügyfélkapunak megfelelő oldalon lehet majd leadni.

A rendelet szükségességét a Covid-19-járvány idézte elő: bár a decemberben világhódító útjára indult koronavírusos megbetegedések száma a legtöbb európai országban már csökkenni kezdett, de erősen fennáll a veszélye a második hullámnak a következő hónapokban. Több szakértő is arra hívja fel a figyelmet: a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztéséig nem térhetünk vissza a korábbi, megszokott életformánkhoz. A járvány pedig fokozott biztonsági kockázatot jelent minden nyilvános eseményen, így a választásokon is. Az orosz lépés nem példa nélküli: a múlt héten a lengyel parlament is elfogadta a postai szavazásról szóló törvénymódosítást.

Az orosz központi választási bizottság helyettes vezetője, Nyikolaj Bulajev szerint ugyanakkor távszavazásra csak azokban a régiókban kerül sor, ahol rendelkezésre állnak rá a technikai feltételek.

- A központi választási bizottság eldönti majd, hogy a régióban elérhetőek-e hozzá a technikai feltételek. Nem lehet csak úgy kijelenteni, hogy „mostantól távszavazásban voksolunk”. Mi lesz utána? Bejelentjük, de technikailag nem valósítható meg. Előbb létre kell hozni

– idézte Balajevet a RIA orosz hírügynökség.

Idén fontos szavazásra készülnek: a Vlagyimir Putyin elnök által az év elején bejelentett alkotmánymódosításról szóló referendumra, amely alapján többek között Putyin elnöki mandátumának számolását is újrakezdhetik majd. A voksolás napja eredetileg április 22-re volt kitűzve, de a Covid-19 miatt egy későbbi időpontra halasztották, a pontos dátum ugyanakkor még nem ismert. A parlament illetékes bizottságának elnöke, Pavel Krasennyikov szerint a most elfogadott, távszavazásról szóló törvény erre az idei referendumra nem terjed majd ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.