Lejáratás és brexit

Boris Johnson gőzerővel készül arra, hogy az utolsó pillanatban kilépési megállapodást harcoljon ki Brüsszelben. A brit miniszterelnök dolgát ezúttal ugyanakkor nem (csak) az uniós bürokraták nehezítik meg: egy újságírónő szerint Johnson tíz évvel ezelőtt megfogdosta az asztal alatt.

Judi Tamara
2019. 10. 02. 12:27
Conservative Party annual conference in Manchester
A brit miniszterelnök szerint kormánya nem akar fizikai ellenőrzést létrehozni az ír–északír határon Fotó: REUTERS/Phil Noble
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg Brüsszelben következetesen cáfolják, hogy jelenleg tárgyalnának a kilépéspárti brit kormánnyal, a londoni sajtó gyakorlatilag hetek óta arról cikkezik, hogy Boris Johnson az utolsó pillanatban mégis a rendezett – megállapodással történő – brexit mellett teszi le a voksát. Tegnap újabb részletek láttak napvilágot a britek tervéből, miszerint a kilépést követően az Ír-sziget egésze egységes vámterületté alakulna – legalábbis az élelmiszerek és agrártermékek esetében. Az ír–északír határon pedig nem jönne létre fizikai „akadály”, de vámellenőrzési pontokat létesítenének attól pár kilométerre. Az állítólagos tervet Írország részéről máris elutasították, mondván: az elgondolkodásra sem méltó.

– Itt az ideje, hogy komoly javaslattal álljanak elő, Észak-Írország és Írország ennél jobbat érdemel – üzente Simon Coveney ír külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes Londonnak a Twitteren.

Boris Johnson tegnap a Konzervatív Párt éves kongresszusáról nyilatkozva hessegette el a sajtóban megjelent találgatásokat. Mint fogalmazott, azok nem teljesen fedik a valóságot, a kormánynak pedig esze ágában sincs az emlegetett fizikai ellenőrzést létrehozni. – Azt ugyanakkor be kell látni, hogy egy szuverén államnak egységes vámterületének kell lennie – közölte, hozzátéve: hamarosan „nagyon jó” ajánlatot tesz majd Brüsszelnek. A jelenleg érvényes szabályok szerint a megállapodást október 19-ig, a hivatalosan a hónap végére időzített kilépésig kell tető alá hozni.

A brit miniszterelnök szerint kormánya nem akar fizikai ellenőrzést létrehozni az ír–északír határon
Fotó: REUTERS/Phil Noble

Az EU gyakorlatilag a kilépési tárgyalások kezdete óta ragaszkodik az uniós egységes belső piac érintetlenségéhez, az előző brit miniszterelnök, Theresa May kilépési alkujának (ez a máig létező egyetlen brexitmegállapodás – a szerk.) ír tartalék megoldásra vonatkozó része pedig kimondja, hogy Észak-Írország az árukereskedelem szempontjából a vámunió része marad, amelyhez Nagy-Britannia külön megállapodással csatlakozik. A britek viszont el akarják kerülni, hogy a Johnson által is említett módon, a szigetországon belül keletkezzenek szabályozási különbségek. A megoldási javaslatról akár már ma hallhatunk, a miniszterelnök ugyanis ma tartja kongresszusi beszédét.

A sajtó nem csak a vészesen közelgő brexit miatt kíváncsi a felszólalásra: a kilépéspárti kormányfő a napokban magánéleti botrány miatt került a címlapokra. Egy újságírónő azt állítja, hogy Johnson tíz évvel ezelőtt, egy üzleti ebéd alkalmával megtapogatta őt az asztal alatt. A brit miniszterelnöki hivatal időközben a vádakat teljes mértékben elutasító közleményt adott ki, de a nő nem enged az igazából. – Jó oka van annak, hogy most megszületett ez a történet – kommentálta a vádakat tegnap a miniszterelnök, azt sejtetve: a molesztálási üggyel nem őt, hanem a brexitet akarják ellehetetleníteni.

– Ne feledjük, így vagy úgy, de október 31-én nekem kell kivezetni az Egyesült Királyságot az EU-ból – szögezte le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.