Lekerülhet a Huawei a tiltólistáról

Magyar Nemzet
2019. 07. 01. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump amerikai elnök szombaton Oszakában bejelentette, hogy nem emeli a kínai importáruk vámját, amíg zajlanak az újrakezdett kereskedelmi tárgyalások a felek között.

Trump szerint onnan folytatják a megbeszéléseket, ahol korábban abbahagyták. Hozzátette: Kína megígérte, hogy több amerikai mezőgazdasági terméket vásárol. Az amerikai elnök erről a G20-csoport csúcstalálkozóján egyezett meg Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfővel. Trump egyúttal jelezte: a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég amerikai beszállítói eladhatják a vállalat termékeit az Egyesült Államokban. Az elnök szerint a kereskedelmi minisztérium illetékesei a jövő héten megvitatják, hogy lekerül-e a Huawei a feketelistáról.

Az Egyesült Államok korábban nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva kizárta a Huaweit az ötödik generációs mobilhálózati fejlesztésekből, a kereskedelmi minisztérium pedig május közepén feltette a Huaweit és 68 leányvállalatát a feketelistára, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek, és az amerikai kormányzat engedélye nélkül nem vásárolhatnak alkatrészeket vagy technológiát amerikai cégektől – emlékeztet a távirati iroda.

– Üdvözöljük Trump döntését – mondta Van Hsziao-long (Wan Xiaolong), a kínai külügyminisztérium egyik munkatársa riportereknek Oszakában. Kína és az Egyesült Államok viszonya megromlott az elmúlt évben, s ez sokat ártott mindkét ország gazdasági növekedésének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.