Lassult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban

Az oltási folyamat azonban változatlanul lassúbb a tervezettnél, elsősorban a vakcinahiány miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 24. 13:43
null
Prága, 2021. április 9. Egy rendõr megkapja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinát a prágai Nemzeti Oltóközpontban 2021. április 9-én. A központban a tervek szerint naponta tízezer embert fognak beoltani a koronavírus-járvány elleni vakcinával. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegesen lassult a héten a koronavírus-járvány terjedése Csehországban: pénteken kevesebb mint 2600 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumok, ami

szeptember óta a legalacsonyabb szám.

Heti összehasonlításban mintegy hatszázzal kevesebben fertőződtek meg pénteken, mint egy hete – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján ma reggel nyilvánosságra hozott statisztikából.

Fokozatosan enyhül a kórházakra nehezedő nyomás, és egyre több a szabad ágy.

A lélegeztetőgéppel ellátott speciális ágyak több mint egyharmada már felszabadult. Pénteken a kórházakban 3470 beteget kezeltek, a súlyos esetek száma 765. Ezek a mutatók legutóbb tavaly október elején voltak ilyen alacsonyak. A helyzet javulása lehetővé tette az intézményeknek, hogy visszatérjenek a megszokott kezelésekhez, az előre tervezett műtétekhez.

Fontos tényező, hogy folyamatosan csökken a napi halálozások száma is, már három hete száz alatt mozog.

Az oltási folyamat azonban változatlanul lassúbb a tervezettnél, elsősorban a vakcinahiány miatt.

Ezen a héten csak két napon sikerült több mint hatvanezer adag oltóanyagot beadni az orvosoknak, holott Andrej Babiš miniszterelnök korábban azt mondta, hogy húsvét után már napi százezerre emelkedik az oltások száma. Péntekig 2,78 millió vakcinát adtak be, mindkét adagot 940 ezren kapták meg. A szaktárca szerint április végéig további mintegy 700-750 ezer vakcinát kap Csehország, ahol csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagot használják.

Egy rendőr megkapja a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinát a prágai Nemzeti Oltóközpontban
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Bár a szükségállapot már megszűnt, az óvintézkedések többsége, köztük a kötelező maszkhasználat változatlanul érvényben van. Az általános iskolások egy része is visszatért a tantermekbe, de a többség még mindig távoktatásban tanul.

Egy országos felmérés azt mutatta, hogy a szükségállapot megszűnése után

lazult a lakossági fegyelem,

s az emberek a korábbinál jóval nagyobb mértékben látogatják egymást. Az üzletek, vendéglők és a szolgáltatások részletes nyitását a kormány több hullámban májusra tervezi. Az egészségügyi miniszter szerint a lakossági fegyelem lazulásának és az óvintézkedések enyhülésének egyelőre nincsenek negatív következményei. Várható, hogy a kötelező maszkhasználat legalább a nyár elejéig kötelező lesz Csehországban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.