Lemond az iraki kormányfő

Forrás: MTI2019. 11. 29. 13:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök benyújtja lemondását a parlamentnek, hogy a törvényhozás új kormányt választhasson – jelentette be péntek délután az iraki miniszterelnöki hivatal Bagdadban.

A parlament a tervek szerint legközelebb vasárnap ül össze.

Mahdit egy éve nevezték ki kormányfőnek az iraki politikai tömbök közti megállapodás révén. Mostani lépését a hetek óta tartó kormányellenes tüntetések után jelentette be, amelyekben már 400 ember vesztette életét. Csütörtökön legalább negyvenöt tiltakozó halt meg a dél-iraki Násziríjában, Nedzsefben és Bagdadban. Ez volt a két hónapja kezdődött, erőszakba torkolló tüntetéshullám egyik legvéresebb napja.

Ali asz-Szisztáni ajatollah, Irak legmagasabb rangú síita imámja pénteken felszólította a parlamentet, hogy vonja meg a bizalmat a kormánytól a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszak miatt, és hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a békésen és az erőszakhoz folyamodó tiltakozók között.

Szavainak egyelőre nincs sok foganatja, mivel pénteken délig további három tüntetőt lőttek agyon és nyolcat sebesítettek meg rendőrök Nedzsefben.

Mahdi lemondásának hírét ugyanakkor kitörő örömmel fogadták a tüntetők Bagdadban és más városokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.