Lemondott a brazil környezetvédelmi miniszter

Ricardo Salles ellen vizsgálat folyik illegálisan kitermelt fával való kereskedés gyanúja miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 24. 15:08
null
Riccardo Salles Forrás: The Brazilian Report on Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ricardo Salles a lemondását helyi idő szerint szerdán bejelentve hangsúlyozta, hogy miniszteri tevékenysége során arra törekedett, hogy megtalálja „az egyensúlyt a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem között”, ahogyan Jair Bolsonaro elnök kérte tőle. Salles Bolsonaro 2019. januári hivatalba lépése óta vezette a tárcát.

Az államfő köszönetet mondott a távozó miniszternek munkájáért.

Bolsonaróhoz hasonlóan Salles is elsősorban kiaknázatlan gazdasági erőforrásként tekintett az Amazonas térségére, és ennek értelmében az volt a szándéka, hogy még több földet tegyenek elérhetővé a mezőgazdaság, a bányászat és az energiatermelés számára.

Ricardo Salles
Fotó: The Brazilian Report on Twitter

Az éghajlatváltozás elleni harc részeként fizetésre akarta kényszeríteni az ipari országokat az esőerdő kiterjedt területeinek védelméért.

Salles ellen nemrég vizsgálatot indítottak annak gyanúja miatt, hogy érintett volt illegálisan kitermelt fával folytatott kereskedésben. A tárcavezető visszautasította a vádakat.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet szerint Salles lemondása szükségszerű volt, mindazonáltal nem valószínű, hogy a következtében változás áll be a jelenlegi brazil kormány környezetvédelmi stratégiájában. A Greenpeace szerint a kormány és a törvényhozás egyaránt megpróbálja kisebbnek beállítani a környezet és az őslakosok védelmének jelentőségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.