Lemondott a francia kormány, Macron már 2022-re készül

A kormányátalakítás már június közepe óta a levegőben lógott.

Mártonffy Attila
2020. 07. 03. 9:58
PHILIPPE, douard
Párizs, 2020. július 3. 2020. június 29-i felvétel Édouard Philippe francia miniszterelnökrõl a párizsi államfõi rezidencián, az Elysée-palotában. A Philippe vezette francia kormány július 3-án lemondott hivataláról. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette lemondását Édouard Philippe francia kormányfő, s vele együtt távozik a kabinet is. A kormányátalakítás már június közepe óta a levegőben lógott, amikor Emmanuel Macron államfő közölte, újra akarja építeni elnökségét. Az elnök a Reuters szerint a kiábrándult választópolgárok a legutóbbi önkormányzati választásokon megrendült bizalmát akarja helyreállítani, s feljavított imázzsal indulni az újraválasztásért a legközelebbi, 2022-es elnökválasztáson. Philippe az új kabinet kinevezéséig ügyvezetőként irányítja a kormányt.

Franciaországban kormányátalakítás esetén a miniszterelnök szokás szerint még az új kabinet kinevezése előbb benyújtja lemondását, de újra megbízhatják a kormányalakítással. Jelenleg ez egyelőre bizonytalan.

Macron azután döntött centrista kormánya átszabása mellett, hogy a Rothschild bankház egykori befektetési bankárát és pártját, a Köztársaság lendületben!-t népszerűségvesztéssel büntették a választók az országos helyhatósági voksolásokon. Ennek második fordulóját tartották vasárnap, miután a tavasszal a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. Kiderült az is, hogy a Zöldek növekvő népszerűségnek örvendenek, ami arra utal, hogy a baloldali szavazók elfordulnak Macrontól. Öröm az ürömben a vezetés számára, hogy Philippe győzni tudott saját Le Havre-i körzetében, és polgármesterként folytathatja.

Huszonegy hónappal az elnökválasztás előtt mindenesetre Macron újra akarja pozicionálni magát. Elemzők szerint azonban politikai hazárdjáték lenne, ha az elnök lecserélné a jelenlegi kormányfőt, hiszen Philippe az elmúlt időszakban népszerűbb lett, mint Macron. Így az is elképzelhető, hogy a 2022-es elnökválasztáson ő is jelöltetni fogja magát. Ugyanakkor problematikus is lenne Philippe-et megtartani. Azt a látszatot keltené ugyanis, hogy Macron túl gyenge volt ahhoz, hogy elküldje miniszterelnökét, valamint azt sugallná, hogy az elnöki párt nem képes a kabinet teljes átalakítására. További kétséges szempont, hogy Macron az ellenzéki jobbközépről csábította el Philippe-et, s megtartása esetén esetleg nemigen tudná visszahódítani a baloldali szavazókat.

Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.