Lemondott a Puerto Ricó-i kormányzó

Munkatársunktól
2019. 07. 26. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benyújtotta lemondását Ricardo Rosselló, Puerto Rico kormányzója, akinek távozását hetek óta tízezreket megmozgató tüntetéseken követelték. Lemondásának határidejét augusztus 2-ban jelölte meg. A gazdasági csőd szélén álló szigeten az elégedetlenség oka a korrupció, valamint a kormányzó és munkatársai közötti kiszivárgott sértő üzenetek sora. A hírre a főváros, San Juan történelmi óvárosában örömrivalgásban tört ki és táncra perdült a bejelentésre várakozó tömeg, miközben zászlókat lengettek és petárdákat durrantottak fel.

Rosselló az MTI szerint vasárnap bocsánatot kért honfitársaitól, és az egyik közösségi oldalon közzétett videóüzenetében azt fejtegette, hogy tisztában van elégedetlenségükkel, és szeretné visszaállítani a bizalmat maga iránt.

Akkor még azt jelentette be, hogy jövőre már nem indul a kormányzóválasztáson, és lemond az Új Progresszív Párt vezetéséről is. Hétfőn a sziget legnagyobb lapja, az El Nuevo azonnali lemondásra szólította fel őt. A tiltakozó tömeg egyébként nem ért egyet Rosselló kiszemelt utódjával, az 59 éves Wanda Vazquez igazságügyi miniszterrel sem, mivel kritikusai szerint túl közel állt a kormányzóhoz – írja a Reuters.

A kormányzó elleni tiltakozás július 13-án kezdődött, amikor nyilvánosságra kerültek a Rosselló és munkatársai közötti üzenetváltások, amelyekben homofób megjegyzések is szerepeltek.

Az üzenetek azonban „csak” hozzájárultak a szigeten uralkodó feszültség robbanásához. A helybéliek elsősorban a 2017-ben pusztító és 3000 halálos áldozatot követelő Maria hurrikán utáni helyzet hanyag kezelésével, illetve a burjánzó korrupcióval elégedetlenek.

Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai a napokban jelentették be, hogy vádat emeltek hat ember, köztük a Puerto Ricó-i kormányzat két volt munkatársa ellen, mert a gyanú szerint több millió dollárt sikkasztottak el a szegények egészségügyi ellátását segítő szövetségi Medicaid programból, valamint különböző oktatási alapokból.

Puerto Rico a Nagy-Antillák szigetvilágában fekszik, az Egyesült Államok társult állama. A washingtoni szövetségi kongresszusba megválasztott képviselőjének nincs szavazati joga.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.